Burnout klachten ? Hoe massage inzicht kan geven

door | jun 4, 2021 | Health

jun 4, 2021 | Health

massage-gun-en-idee

Geschreven door Marielle kleyn Winkel

 bi  

Burnout klachten ?

Eerst een bredere context…

 

Burnout klachten ? Als je dit leest is de kans groot dat je in meer of mindere mate te maken hebt gehad met spanningsklachten, overspannenheid of zelfs een burnoutWaarom ? Het is bijna zeldzaam als je hier niet op één of andere manier mee te maken krijgt in de huidige tijd.

Het is naar als je ermee te maken krijgt en het heeft een enorme impact op je leven. Ik wil in dit artikel ook geen “goedbedoeld advies” aandragen of pleiten dat een massage je er weer bovenop kan helpen als je burnout klachten hebt. Wel wil ik aangeven hoe lichaamswerk kan bijdragen om meer zicht en inzicht te krijgen in jezelf. 

Het schijnt zo te zijn dat 1 op de 5 werknemers veel stress ervaart. 17% procent van de werknemers geeft aan 1 of meerdere keren per maand burnout klachten te ervaren. De grootste groep met burnout klachten zijn vrouwen in de leeftijdsgroep 35 tot en met 39 jaar. 

In mijn eigen omgeving heb ik veel collegae en vrienden die ermee te maken hebben gehad. Toen onze jongste jarenlang slecht sliep en ik daarnaast aan het bouwen was aan Movement Matters was ik er soms zelf ook niet al te best aan toe , maar dat weet het thuisfront beter dan ik aan de buitenwereld liet zien 😉

 

Het sociale vraagstuk 

Burnout klachten zijn ongeveer de achtergrond muziek van de millenial geworden. Evenzeer klinkt dit geluid ook voor vele anderen. Het antwoord op de vraag met welke klachten mensen voornamelijk komen naar de psycholoog ? Hoogleraar klinische psychologie Paul Verhaeghe schrijft het in zijn boeken : Depressie en burnout klachten.

Een burnout komt altijd voor, geeft hij aan, bij mensen die zich heel hard geëngageerd hebben en tegelijkertijd tegen de muren oplopen. In het bijzonder gaat het dus om een bepaalde mate van betrokkenheid ( met cynisme als tegenhanger ). Wat ik prettig vind aan zijn kijk op verschijnselen zoals een burnout is dat hij niet op de postzegel kijkt maar naar het grotere ( maatschappelijke ) geheel.

Als je naar het grotere plaatje kijkt zie je als aanwijsbare factoren  : 

– de maakbaarheidsmythe

– mooie plaatjes maatschappij ( door social media)

– neo liberaal gedachtengoed

 

 

Neo-liberale samenleving

“Wij leven in een paradijs”, zegt Paul Verhaeghe, “wij hebben een uitstekende gezondheidszorg, vakantie- en ontspanningsmogelijkheden, alle kinderen kunnen naar school, ons voedsel was nog nooit zo veilig, de vrouw wordt eindelijk als evenwaardig aan de man gezien. En toch zijn er in België nog nooit meer zelfmoorden, burn-outs, depressies, langdurig zieken geweest… Vanuit een soort verwondering en machteloosheid hiertegen in mijn praktijk als psycholoog ben ik op zoek gegaan naar verklaringen en oplossingen.”

Verder zegt hij : “In onze neoliberale maatschappij moet je presteren en consumeren in het hier en nu en dat zo mateloos mogelijk. Jezelf verkopen is een plicht, hebzucht, individualisme en ongeduld zijn deugden. Je moet slagen en permanent genieten.”

Een paradox :hard werken wordt beloond en gestraft

Het is me de laatste jaren opgevallen dat steeds meer mensen die bij Movement Matters komen burnout klachten hebben. Dat raakt me enorm. Allereerst leer je de opgewerkte ambitieuze vrouw kennen. Vervolgens twee kinderen en een functie verder is de glans uit de ogen verdwenen. Het kan iedereen overkomen. 

Paul Verhaeghe zegt : Mensen met een burn-out zijn vaak harde werkers, die op een bepaald moment tegen een muur botsen. Na de diagnose krijgen ze de raad dat ze het beter wat rustiger aan hadden gedaan. Maar toen diezelfde mensen nog succesvol waren, werden ze vaak bejubeld voor dat harde werken.

Belasting van het individu

Doordat ik zoveel mensen heb gemasseerd en ken met spanningsklachten wilde ik meer weten over het verschijnsel burn-out. Is het ziekte van het individu of van de maatschappij ? Als je kijkt naar de de belasting van het individu en wat er van ons op emotioneel , fysiek en psychologisch vlak wordt gevraagd kun je wel stellen dat het het leven erg uitdagend kan zijn en dat maar een beperkt aantal mensen met deze druk kunnen omgaan.

Het is een misvatting dat een burn-out hoort veel bij veel en hard werken. Het lijkt er meer op dat het plaats vind wanneer je je werk heel belangrijk vind , van betekenis wilt zijn en daarnaast geconfronteerd worden met onmacht en weinig waardering. Misschien is dit ook wel te kort door te bocht , want het is veel complexer dan dat. 

Of je een burnout krijgt hangt af van zoveel factoren zoals erfelijke aanleg, sociologische aspecten, karakter en stressgevoeligheid. 

Paul Verhaeghe draagt aan dat het oplossing zou kunnen liggen in het geven van meer autonomie , waardering en vertrouwen.

Meer autonomie, waardering en vertrouwen

Ik sprak iemand na een massage en ze gaf aan dat ze zo geholpen zou zijn als ze haar werk mocht uitvoeren in de uren die zij zou mogen kiezen. Ze zou haar werk uitmuntend doen, maar die zelfbeschikking over het moment van werken zou haar zoveel meer rust geven….

Of weer een ander die zou geholpen zou zijn met begrip voor zijn situatie  van het niet kunnen uitoefenen van zijn werk door zijn rugblessure. 

 

 

Massage bij burn-out klachten

Wat ik veel hoor in de praktijk is diegene die burnout klachten hebben graag weer hun lijf willen voelen. Na een eerste massage is er soms ontlading. Emoties komen los. Soms voelt het als “thuiskomen” in het lichaam.

Lichaam en geest is iets ondeelbaars. Dus de periode dat je schrap hebt gezet, de kar hebt getrokken , vast zit in een benarde situatie laten hun verhaal zien in het lijf.

Er is geen tolk nodig om je lijf te begrijpen

Je lijf spreekt misschien een andere taal dan je hoofd, maar er is geen tolk nodig om het te begrijpen.

Spanning is wie je denkt te zijn,
ontspanning is wie je werkelijk bent.

oud Chinees gezegde

 

Massage kan helpen bij burnout klachten om niet alleen een cognitief antwoord te geven op je vragen.

Ander antwoord

Waarom overkomt dit mij ? Wat kan ik doen ? Wat heb ik “fout” gedaan ? Je kunt verstrikt raken in een maalstroom van gedachten. Of je daar antwoorden vind die kunnen bijdragen aan welbevinden is maar de vraag. Helemaal als je stress en spanning in je systeem hebt.

Andere signalen naar je brein

Een massage kan je in elk geval koestering geven, warmte , geborgenheid en een ruimte om enkel en alleen waar te nemen hoe je nu op de massagetafel ligt. Niets hoeven. Alleen maar signalen naar je brein

” Alles is goed”

“Je bent veilig “

” Alles is ok “

Tijdens een massage , dat wist je al, wordt er endorfine aangemaakt. Dit is het gelukshormoon waardoor je je beter voelt. En natuurlijk oxytocine , het welbekende knuffelhormoon.

Zelfherstellend vermogen

Ik zeg niet dat een massage een burnout kan doen laten verdwijnen , maar het geeft rust en steeds weer een signaal aan het brein om het zelfherstellend vermogen te activeren.

 

Zoals Votaire zegt : Geneeskunde is het vermaak terwijl het lichaam zelf het probleem oplost.

Ziekte en gezondheid zijn altijd samen onderdeel van het gewone leven

Massage als standaard

Hoe goed ken jij je eigen lichaam ? We zien ons lichaam vaak pas echt als we er op een pijnlijke manier mee geconfronteerd worden. Ons wonderlijk lichaam dat we zo voor lief nemen. In Vrij Nederland schreef chirug en publiciste Emma Bruns over de twee paralelle werelden : die van de zieke en die van de gewone mensen

 Ze onderzocht de gedachte om gezondheid en ziekte veel meer samen onderdeel te laten zijn van het gewone leven.

Leren kennen van je lichaam

Ze zegt dat het leren kennen van je lichaam  en hoe het ergens op reageert, ook in de onaangenaamheden, waardevol is voor de manier waarop we er mee omgaan als het er op aankomt. Ik raad van harte aan om meer van haar te lezen. Alleen al door haar streven om de sweet spot tussen verwondering en ervaring te bereiken.

Het doet me denken aan verhaal die een massagebezoeker me vertelde. Door de paniek die hij voelde, de weinige energie , de hoofdpijn was hij genoodzaakt zich niet meer op groei in zijn bedrijf te richten. Maar te focussen wat hij van belang vond.

What Matters ?

En nu is massage voor hem een vast onderdeel van zijn leven geworden. Ik hoop dat dit voor meer mensen gaat zijn. Massage of lichaamswerk als standaard. Een moment van introspectie, een liggende barometer voor hoe het daadwerkelijk met je gaat. Maar dat je daarnaast inclusief omarmt wordt door de voorbijrazende maatschappij als je je een natte dweil voelt en tot niets toe in staat voelt. 

 

Van vloeken naar voelen

    Op welke punten kan een massage of een behandeling helpen ?

We pretenderen niet dat een massage alleen een oplossing is voor een fikse burnout. Maar op deze vlakken kan het wel bijdrage leveren.

1. Massage activeert je rustsysteem

Door de milde druk die op je lichaam wordt uitgevoerd activeer je je parasymphaticus.

Dit deel van je zenuwstelsel zorgt voor een goede spijsvertering, voor opladen en bijtanken, voor een gevoel van welbehagen en ook voor lekker slapen.

2.  De juiste hormonencocktail 

Een massage zorgt voor de juiste hormonencocktail in je lijf. Studies tonen dat het cortisol gehalte daalt bij massage, terwijl de aanmaak van serotonine toeneemt.

Door hevige of chronische stress kan het systeem permanent ontregeld raken. Je wordt dan extra kwetsbaar of zelfs overgevoelig voor stress. 

3.  Je alarmknop blijft stil 

Door een massage verleg je je aandacht van je hoofd naar je lijf. Je ademhaling wordt rustiger en dieper. Een rustige en diepe ademhaling is een signaal voor je brein dat je veilig bent. Je alarmknop (amygdala) blijft stil. En dat geeft heerlijk veel rust.

4. Beter voelen wat je wilt.

Door regelmatige massage voel je beter wat je wilt. Je krijgt meer helderheid. Wil je werken in een rustige ruimte, of op een flex-werkplek met anderen. Wil je een nieuwe studie gaan volgen of vaker dingen doen met de kinderen? Je onbewuste brein communiceert via je lichaam. Beter voelen is beter weten wat je wilt. 

Waar kan Movement Matters bij helpen ? 

Natuurlijk in de eerste plaats proberen we je koestering te geven, een geborgen plek waar je je veilig waant. Daarnaast bieden we massages aan bij burn-out klachten. Het blijft altijd maatwerk.

Waar heb jij het meeste baat bij ?

We kijken eerst hoe je er op dat moment aan toe bent en waar je het meeste baat bij zou hebben. Zou is dat een massage met wat meer acupressuur, soms is het een massage met hele subtiele lichte druk, en soms bakeren we je helemaal in voor extra rust.

Of een voetreflex behandeling

Daarnaast kan een voetreflex behandeling helpen bij burnout klachten. Het is dan raadzaam om in elk geval een aantal keer te komen. We kunnen dit rustig bespreken op de praktijk. Met een goed kopje thee.

Veel liefs !

 

 

 

 

Related Articles

Related

Forest.Rest.Reconnect

There is a quiet magic that lies in the embrace of the Vliegenbos on a serene Sunday morning. As I step into this pocket of wilderness—small in size but vast in spirit—I am enveloped by an unlikely beauty. The air here carries a symphony of birdsong, a cacophony that...

Lees meer
Follow Us

Join

Schrijf je in voor meer informatie

 

Follow Us

Forest.Rest.Reconnect

There is a quiet magic that lies in the embrace of the Vliegenbos on a serene Sunday morning. As I step into this pocket of wilderness—small in size but vast in spirit—I am enveloped by an unlikely beauty. The air here carries a symphony of birdsong, a cacophony that...

Embracing the art of decompression: lessons from the Blobfish

In today’s fast-paced world, it's easy to feel overwhelmed. The constant demands of work, social obligations, and the never-ending digital noise can make us feel squeezed and suffocated. But what if we could learn from one of nature’s most unique creatures—the...

0 reacties