Een fijner leven door deze Japanse wijsheid

door | nov 14, 2018 | Philosophy, Uncategorized | 0 Reacties

Fijner leven

Hoe leef je een fijner leven ? Dat is een vraag die iedereen zichzelf wel eens van tijd tot tijd stelt, denk ik.

Afgebladerde imperfectie

In mijn jeugd speelde ik vele weekenden en vakantieperiodes bij mijn opa en oma in de achterhoek. Ze woonden op een oude boerderij uit 1920. De oude stallen stonden vol met ongebruikt werktuig, afgebladerde houten karren en roestig tuingereedschap. Ik vond het prachtig als kind. Iets wat ooit nieuw was was nog mooier geworden door de tand des tijds. Het kon perfect fungeren als ‘inrichting’ voor een hut of een nieuwe ‘uitvinding’ die ik met mijn neefjes en nichtjes bedacht. Al die tijd ben ik de hang naar afgebladerde imperfecte spullen niet kwijtgeraakt. Ik kan nog steeds in vervoering raken van een barstje in een muur of als iemand een stukje van een tand mist of een verweerd gezicht dat me toelacht.

Wabi Sabi

Pas tien jaar geleden hoorde ik over het concept Wabi Sabi uit de Japanse cultuur. Wabi Sabi is nauw verbonden aan de fundamentele relatie met de natuur. Het gaat erom dat je accepteert dat alles vergankelijk is en dat je je leven ervaart met al je zintuigen. Nu is dat een mooie theorie, alleen hoe breng je dat in de praktijk ?

Ik dien eerlijk te zeggen dat ik het ook moeilijk vind om aftakeling te zien bij mijn geliefde familieleden of zelfs bij mijzelf. Alleen als ik me bedenk dat dit een fundamenteel onderdeel is van ons en onze natuur kan ik er al wat meer vrede mee hebben. Door het vele masseren heb ik nog meer respect gekregen voor de menselijk lichaam. Het is makkelijker te aanvaarden dat vergankelijkheid onlosmakelijk met ons verbonden is. Ik heb (bijna) mijn hele werkleven lang gekozen voor een intense zintuigelijke ervaringen.

In Dans,  yoga , massage  vind ik genoeg oefeningen om bij die zintuigelijke ervaringen te beleven. Misschien nog wel belangrijker is dat het masseren me dwingt mijn gedachtes te vertragen, langzamer te bewegen en langzamer te ademen. Hopelijk draagt het ook bij om anderen te inspireren om je eigen rustige ritme te vinden.

fijner leven

Imperfectie als natuurlijke staat van alles

De laatste jaren is het tempo in de maatschappij toegenomen, onze stressniveaus zijn toerenhoog en we maken ons steeds drukker over geld, functietitels, uiterlijk het een eindeloos verzamelen van spullen. Terwijl toch steeds meer mensen een leven willen dat vol zit met schoonheid , en verbonden is met de natuur. Graag wil ik met een massage iemand uitnodigen om te ontspannen in de schoonheid van je leven op elk moment, en om alles wat onnodig is weg te halen, om te ontdekken wat er binnenin zit. Een mooie levensles vind ik die we van Wabi Sabi kunnen leren is dat alle dingen van voorbijgaande aard zijn, onvolkomen en imperfect. Imperfectie is de natuurlijke staat van alles. Dus wees welkom op de massagetafel

fijner leven

Imperfectie is geen compromis

Het voelt soms alsof onze ogen en hart moe zijn van alle prikkels om ons heen. We onderbreken kostbare momenten in het leven om een foto te nemen en deze online te zetten, en dan besteden we het uur erna aan kijken hoeveel ‘vind-ik-leuks’ we hebben gekregen die we amper kennen. Het verbaas mijzelf nog steeds dat ik vroeger uren kon besteden aan het lezen van boeken, het spelen van gitaar, zingen, dansen, en dat ik verloren uurtjes nu besteed aan social media. Wabi Sabi kan helpen om tevreden te zijn met minder op een manier die voelt als meer :

  • minder spullen , meer bezieling
  • minder hard werken, meer ongedwongenheid
  • minder chaos, meer rust
  • minder stoer doen, meer waarheid
  • minder verzet, meer veerkracht
  • minder hoofd, meer hart.
  • minder controle, meer overgave

En dan nog een mooie.. imperfectie is geen compromis. Om de negatieve lading die imperfectie heeft kwijt te raken, moeten we het woord niet langer gebruiken als tegenovergestelde van de fictieve ideale toestand , maar in plaats daarvan imperfectie als het ideaal gaan zien. Op de massagetafel  zie ik een hoop verschillende lijven en hoofden. Eerlijk gezegd heeft me een nog grotere waardering voor het menselijk lichaam gegeven.

Iedereen doet zijn best

Het overrompeld me hoe iedereen zijn best doet zijn of haar leven te leven. Ik hoop dat massage kan bijdragen om iets meer in te tunen met het ritme van de natuur en iets meer elk deel van jezelf te omarmen. Frank Ostaski, oprichter van het Zen Hospice Project in San Fransisco, zei eens : ‘Heelheid betekent niet dat je perfect ben. Het betekent dat er geen enkel deel wordt buitengesloten’.

Daarom vind ik masseren een pracht bezigheid. Je laat iemand zichzelf van top tot teen voelen door middel van een rustige zintuigelijke ervaring.

fijner leven

Kado aan iemand anders ?

Wil je dat iemand anders cadeau doen ?

We hebben cadeaubonnen van 35-60 of 90 euro en kunnen ook per post opgestuurd worden.

en lees misschien ook : Waarom je als vaste klant zoveel voordeel verdient

of waarom deze behandeling zo effectief helpt bij je gezondheid. 

 

 

Fascia: A metaphor for connection and cohesion

Fascia: A metaphor for connection and cohesion My poetic nature can't help but see metaphors everywhere. In the quest for a deeper understanding of the human body and our relationship with nature, the concept of fascia offers a powerful metaphor. Fascia, the web-like...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *