Dit weekend staarden ik en mijn vriend naar een boom. Hij had al zijn bladeren al verloren. ‘Het lijkt net of de boom zich andersom gedraagt als wij ‘ merkte hij op. ‘ Hij laat zijn bladerjas vallen op het moment dat het koud wordt.’ Het ziet er inderdaad wel naakt en koud uit, die boom in de tuin in de winter. Natuurlijk heeft de kleuterklas ons ooit geleerd dat het enkel efficiëntie is. In plaats van op een inefficiente manier nog iets van voedsel proberen te maken stoot hij zijn bladeren af. Hij beslist om zijn energie bij zich te houden.

Op zich zou je best jezelf eens in de wintermaanden aan een boom kunnen meten. Wij krijgen ook minder energie door de mindering in zonuren in de winter. Waarom niet overtollige ballast afwerpen ? Waarom niet secuur omgaan met de energie die je hebt. Conserveer je energie.

Ook wordt er gezegd dat bomen vlak voor het verliezen van hun bladeren meer schadelijke stoffen bevatten. Hier willen ze graag vanaf. Dit zou een mooie metafoor kunnen zijn naar je eigen leven. Wat wil je loslaten, waar wil je vanaf ? Maak schoon schip voor het nieuwe jaar.

winter

De natuur heeft zijn ritme. Het is kouder en donkerder in de winter dan in de maanden ervoor. Maar het lijkt alsof wij juist meer willen doen in die koude maanden. Wat eigenlijk best onnatuurlijk is. Ik ga er net zo hard in mee hoor. Vorige week toen sinterklaas nog in ons land was, voelde ik me ook erg vermoeid en druk. Bijna iedereen die ik sprak in de praktijk voelde ook die decemberdrukte. Maak het jezelf gemakkelijker door deze dingen :

winter

1. Maak van je huis een hol

Ik weet niet of jij ook een gekke tic hebt qua huisinrichting ? Zo moet altijd iedereen lachen om onze boekenkast die op kleur gesorteerd is. Verder heb ik ook een kussen-verslaving opgelopen tijdens mijn zwangerschappen. We hebben heel veel kussens thuis.

Ik bedacht me dat deze maanden juist ultiem zijn om van je huis een hol te maken. Overal zachte kleedjes, een matras op de vloer – voor de kinderen een springpaleis. Zoveel kussens op de bank leggen dat het irritant wordt. Hoe kun je het zo comfortabel mogelijk maken ?

Maak een theeschenkerij in de keuken. Verdiep jezelf in het maken van de lekkerste gember en kurkuma-thee in de straat. Misschien heb jij wel ultieme tips ? Oh ja en leg een sinaasappel met kruidnagel op de verwarming. Dit ruikt heerlijk in de winter. Maak wat kruiken warm en leg ze op je lijf. Houd je onderrug goed warm met fijne (eventueel wollen ) hemden.

winter

2. Maak een lijstje van zaken of mensen die je uitputten en waar je energie van krijgt.

In de winter heb je vaak minder energie. Zaak om extra goed op te letten waar je energie van krijgt en wat je erg veel energie kost. Doe elke dag wat dingen waar je energie van krijgt. Zie die lieve vriend of vriendin. Pak die leuke hobby op. Schrijf dat liedje. Lach om de absurditeit van het leven.

Als al die sinterklaasfeesten je teveel worden….houd er dan eentje. Of geen , als je het aandurft en je kind dan nog wel een leven heeft. Hou kerst klein. Of groot als je er energie van krijgt. Accepteer dat je misschien minder zult pieken dan in het voorjaar.

winter

3. Keer naar binnen in de winter

Wist je dat Movement Matters een heel fijn event aanbied op vrijdag 20 December ? Eigenlijk speciaal bedoeld voor diegene die te kampen hebben met burn-out symptomen. Op deze avond leggen we je helemaal in de watten. Naast een yoga-restorative les en yoga nidra ontvang je ook een massage. Je ligt daarbij op een lekker bedje. Ik dien eerlijk te zeggen, dat het me zelf ook heel fijn lijkt. Samen met Mirte van Movement Matters organiseer ik deze avond. Hoop je dan te zien.

winter

4. Houd je afweersysteem op peil

Let op je voeding. Ok, dit lijk ik wel in elke blog te willen zeggen. Misschien vooral ook tegen mezelf. Neem nu knoflook. Niet de beste vriend op je eerste date. Maar knoflook helpt enorm bij het remmen van ontstekingen en is een sterke anti-oxidant.

Zoete aardappel helpt bij het aanmaken van witte bloedlichaampjes. Shitake stimuleren het imuunsysteem. Paranoten helpt bij de afvoer van giftige metalen.

Als je het zo leest zit je vrij goed in de Aziatische keuken. Heb je geen zin om te koken ? Robin Food in west bied voor vijftien euro gezonde drie-gangen maaltijd aan. En ik zeg dit niet omdat het het is opgericht door mijn lief. Het is echt heerlijk 🙂

winter

‘Nooit heeft een winter – hoe streng ook – belet dat de rozen in de zomer bloeien.’ – René de Masny

5. Wacht af in de winter

Ergens voelde ik de afgelopen weken wat onrust. Welke dingen diende ik alvast te initiëren voor het nieuwe jaar ? Zou ik mezelf voor een opleiding inschrijven ? Deed ik wel genoeg ? Zou ik toch niet meer gaan lesgeven naast het masseren ?

Best wat vrienden om me heen zijn bezig met vragen omrent hun werkende leven. Totdat iemand tegen me zei : ‘ Ik denk dat ik maar afwacht, nu ‘ . Even niet de wereld veranderen. Gewoon luisteren en ontvangen.

Eigenlijk is dat soms nog het beste wat je kunt doen in de winter. Ik zou ook zo graag een paar stiltedagen willen houden bij Movement Matters. Of een vaste stiltedag in de week. Heerlijk lijkt me dat. Alleen het hoognodige kun je me vertellen. Voor de rest zal de massage het gesprek zijn. Dus afwachten kan, ook al ben je een doener zoals ik. Recuperen. Uitrusten.

winter

Misschien ken je de Griekse mythe van Persephone wel. Moeder Demeter raakt haar dochter kwijt aan de onderwereld en zoekt de hele winter naar haar. Pas in de lente vind ze haar weer terug. Een verhaal over afscheid, verdriet en hoop. En dat je soms gewoon helemaal niets kunt doen. Misschien is de winter ook de tijd om al die oude mythes aan elkaar te vertellen. Dus…

Voel de winter in je botten. De bomen staan ook stil, huisvesten geen vogels. Zij wezen hun prachtige zelf totdat het weer lente wordt. Yes ! Winter is coming 🙂

Hopelijk tot snel,

liefs Marielle