Huidhonger

door | apr 22, 2020 | Massagetherapy | 0 Reacties

Gisteren na de toespraak van Rutte deelde ik mijn gevoelens al op Facebook. Mijn stille hoop was dat contactberoepen over een paar weken weer open zouden mogen. Dit gaat nog even op zich laten wachten. Ook al voel ik me gezegend met mijn lieve gezinsleden, toch blijk ik misschien echt wel verslaafd aan het geven van massages ? En denk dat ik ook kan spreken voor Mirte, Mirjam en Mariza. Of heb ik huidtrek ? Ik kan me daarom de huidhonger voorstellen die je ervaart als je echt niet even iemand kan knuffelen. Gekmakend.

huidhonger-gezin

Ik zei dit afgelopen jaar al gekscherend tegen bezoekers aan de praktijk. Wie komt nu voor wie ? Massage is absoluut een privilege om met iemand in contact te komen op een wezenlijk niveau. Klaarblijkelijk geeft het me zoveel betekenis om door aanraking iemand te kunnen begrijpen en lezen , of hoe je het zou willen noemen ? Heel even in contact met iemands ziel, ook al klinkt dat wellicht te zweverig voor deze blog.

huidhonger-zelfmassage

Aanraking : mijn taal van de liefde

Ken je ze ? Die mensen die altijd een arm om iemand heenslaan of altijd begroeten met een knuffel en drie zoenen op de wang. Voor sommige mensen is dat nu eenmaal hun taal van de liefde. Een stevige omarming, een aai over iemands arm, even door de haren strelen. Volgens mij juich ik de liefde in aanraking. Huidhonger ? Ik stil hem graag… normaal gesproken.

Mijn taal is niet die van de woorden. Mijn taal is van de aanraking. Iemand vastpakken , iemand optillen, iemand knijpen, iemand strelen, iemand omarmen. Duizend aanrakingen die zeggen dat ik om je geef.

Lichaamshulzen zonder tastzin

In de Volkskrant werd een kleine week geleden al geschreven over dit fenomeen huidhonger. Heel mooi omschreef Ihanthe Sahadat al over de mens in dit noodgedwongen celibaat : Als lichaamshulzen zonder tastzin. Dat is wat we zijn als aanraken van anderen wegvalt. Wat is het effect dan van aanraken ?

Hoogleraar psychologie Sander Koole aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bestudeerd het effect van aanrakingen. ‘Onze huid is uitgerust met zenuwcellen die maar één doel hebben: het registreren van zachte aanrakingen. Het zit in onze hardware’, zegt Koole. In een ander blog heb ik het al even over de kracht van een zachte aanraking : de Oxytocine factor. Een aanraking veroorzaakt een signaal dat de aanmaak van het hormoon Oxytocine stimuleert.

massage in amsterdam noord
massage in amsterdam noord

Ook maakte Lieza Röben een mooie documentaire over huidhonger. Hierin wordt middels een mozaïek vertelling laten zien wat dit fenomeen nu eigenlijk inhoud. Heb je niets te doen vanavond ? Absoluut een aanrader. In een gesprek met een masseuse werd er omschreven hoe mensen ontdooien als ze aangeraakt worden. Dit is wat ik ook verbijsterend vind in de wereld van masseren. Een mens voor en na de behandeling.

En heb je zin om te lezen. Een zeer inspirerend persoon en masseur vind ik Gabriele Mariell Kiebgis. Zij is massagetherapeut en schrijver van het boek : Huidhonger. Ze had niet verwacht dat de boodschap van ons boek Huidhonger zo urgent zou worden. Ze zegt : ‘Wij realiseren ons meer dan ooit tevoren dat aanraking een eerste levensbehoefte is! We zullen de kracht van de aanraking niet uit handen geven. We zullen het beschermen, behouden en veilig door deze crisis leiden. Dan geven we het weer door om onze wonden te helen.’ Het geef me vandaag hoop. Misschien door deze crisis beseffen we naast het belang van zorg dragen voor het milieu en anderen ook het belang van aanraking.

Het boek Huidhonger laat de fascinerende en helende werking van aanraking zien en hoe je deze kunt inzetten. Voor jezelf en anderen, bij diverse aandoeningen en voor je algehele welbevinden. Het staat vol praktische tips, oefeningen, voorbeelden van manieren van aanraken en verhalen uit de praktijk. Aanraking helpt je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten, het is communicatie die onder je huid gaat.

Een gevoel van gemis bij huidhonger

Het gebrek kan zelfs zó aanwezig zijn dat degene bij een lichte aanraking een soort schok voelt. En er een gevoel van gemis ontstaat, omdat ze wel graag aangeraakt willen worden. En dat is niet zo gek, want onze huid is na onze hersenen het belangrijkste orgaan.

huidhonger-knuffelen-movement-matters

De route van aanraking

Zo weten we dat het vasthouden van een hand of een nekmassage van je partner vlak voor of tijdens een spannende gebeurtenis stressverlagend werkt. Waarom? ‘Door oxytocine’, zegt Roozendaal. Even vraagt de hersenwetenschapper zich hardop af of het wellicht een idee is om flesjes fabrieksoxytocine als neusspray – dat bestaat – bij Kruidvat of Etos te verkopen. Maar hij torpedeert zijn eigen plan snel: ‘Je moet het namelijk wel in de juiste context toedienen, anders wekt het vooral agressie op, niet tegen naasten, maar wel tegen buitenstaanders van je groep.’

De paradox van ruzie en de wens om te knuffelen

Een kind zoekt de nabijheid van zijn ouder(s) om plezier te delen, bescherming te vinden, op te laden, te leren en gevoelens in goede banen te leiden. Zo voelt een kind bijvoorbeeld bij stress de neiging om contact te zoeken om de negatieve spanning te reguleren. Als een kind structureel ervaart dat nabijheid zoeken de gewenste respons oplevert, ervaart hij veiligheid in de relatie. Dat veilige gevoel heeft een kind nodig om relaties aan te gaan en te vertrouwen in zichzelf en de buitenwereld.

Ik vind het zelf soms ook paradoxaal bij mezelf te merken dat ik fysieke toenadering zoek wanneer ik ruzie heb. Alsof mijn lichaam en geest zo goed weet dat stress gereguleerd kan worden door een stevig knuffel. En vanuit die ontspanning en de aanmaak van oxytocine kun je dan beter praten met elkaar. Althans ik ;). Helemaal meepraten over huidhonger vind ik ook lastig. Eerlijk gezegd zijn er maar weinig periodes in mijn leven geweest dat er weinig aanraking was. Misschien die ene maand in India. Ik kan me nog herinneren dat de nachten vol dromen waren die wel gingen over aanraking.

Bij de kinderen merk ik het ook. In een jengel bui werkt het soms beter om ze stevig vast te houden dan verbaal mijn ergenis te tonen. Soms heb ik die nijging ook bij anderen. Iemand ge-ergert ? Ik weet zeker dat die bui als sneeuw voor de zon verdwijnt na een fijne massage.

duomassage

Huidhongerdood

De deskundigen zijn het erover eens: wie in deze periode gezond is en geen naasten verliest, kan het gebrek aan aanrakingen heus dragen. Maar zij die nu sterven zonder dierbaren of zij die op hartverscheurende wijze afscheid moeten nemen zonder een laatste weerzien met huid-tegen-huid, komen vermoedelijk minder ongeschonden hieruit.

huidhonger-geen-lijk
Dit vind ik een fantastisch ‘Hyperrealistisch’ werk uit de Expo ‘Ceci n’est pas un corps’ in Luik. Tot midden mei zou deze expo zijn geweest. Maar door Covid-19 is dit natuurlijk nu niet te zien. Als je wilt neemt onine een kijkje. Prachtige werken.

Zoals ik al eerder schreef. Het voel zo dubbel nu geen massages te kunnen geven. Massages hebben bewezen effect op het imuunsysteem.

Daarnaast is het belangrijk om je emotionele veerkacht te vergroten in deze bijzondere tijd. Massages helpen bij deze veerkracht. Nu kun je ook jezelf masseren.

huidhonger movement matters

Toch blijkt uit onderzoek dat aanraking van jezelf minder respons in de hersenen teweeg brengt dan aanraking van een ander. En zo ben ik ook benieuwd naar toekomstige onderzoeken over het effect van een massage gun op je zenuwstelsel.

Terwijl onze deuren nog gesloten zijn proberen we achterstallig onderhoud op te pakken. Daarnaast raak ik erg geïnspireerd door yogalessen van (ex) collega’s en merk ook de kracht van ademhaling. En nog steeds blijf ik er bij : misschien is dit wel een moment voor een detox of vasten ?

En weet jij al wat je met die komende ‘feestdagen’ gaat doen. Ik hoor je tips graag ! En nu is er misschien tijd om na te denken over een lief vader-moeder-oma-opa-kind-neefje-nichtje-vriendin-vriend- kado voor in de toekomst.

Fascia, the hidden network in our body

In former blogs, we have explored the fascinating world of fascia—an essential yet often overlooked aspect of our body. From its basic definition and functions to its metaphorical significance, its relationship with chronic pain, and various treatment methods, it is...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *