Hoe gek het nu voelt om te niezen..
Hopelijk ben je in goede gezondheid. Ik weet niet of je je druk maakt over het Coronavirus ? Voorheen als ik nieste in de winter keek ik daar niet van op. Nu met het rondwarende Coronavirus ben ik me opeens extra bewust van een mogelijke verkoudheid. We zijn gezegend in Nederland met uitstekende medische voorzieningen. ( Stress is sowieso niet goed voor je immuunsysteem 😉 Verder zal ik overhouden over het virus. De kranten staan er al vol mee. Waar ik het hier wel met je over wil hebben is hoe je immuunsysteem een boost kunt geven. Lees snel verder …
Hoe werkt het immuunsysteem ?
Eigenlijk is het ongelooflijk wat ons lichaam kan. Nu ga ik het hier wel hebben over een ‘normaal’ werkend immuunsysteem.
De huid als verdedigingslinie
Eerst worden ziekteverwekkers als opgewacht door een eerste verdedigingslinie : de huid en de slijmvliezen. Een best moeilijk te doorbreken barrière. Door ons te wassen worden deze ziekteverwekkers verwijderd.
Macrofagen, dendritische cellen en T-cellen
Wanneer ziekteverwekkers ons lichaam binnendringen worden ze opgewacht door macrofagen in ons weefsel. Dit is de tweede verdediginslinie : de aangeboren afweer in je imuunsysteem. Als deze macrofagen een bacterie herkennen vreten ze hem op en breken ze hem op in kleine stukjes. Alleen die macrofagen gaan niet specifiek op zoek naar bacteriën. Ze eten alleen op wat ze tegenkomen ; ).
Superhulptroepen
Maar wacht, in de huid liggen ook nog dendritische cellen. En die zijn echt te gek. Naast dat ze ook stukjes bacterie eten trekken ze ook via de lymfevaten naar de lymfeklieren. En als superhulpdiensten bieden ze daar stukjes bacterie aan de T-cellen en de B-cellen ( lymfocyten). Onze hulptroepen. Zij begrijpen dan precies wat ze moeten aanvallen. It’s on! Die T-cellen helpen de macrofagen een handje om de bacteriën te vinden en te eten. De B-cellen produceren antistoffen. Dat aanmaken van antistoffen duurt zo’n 5 tot 10 dagen.
Note : Virussen overleven trouwens alleen als ze in onze lichaamscellen binnendringen en de stofwisseling en delingsmachinerie van onze eigen cellen gebruiken.
Tips voor een sterker immuunsysteem
1. Goede nachtrust
Vaak hebben mensen meer dan 8 uur slaap nodig om weerstand te bieden tegen stress en vermoeidheid. Ontspan voordat je gaat slapen. Dit kun je doen door yoga of neem een massage ;). Of gewoon helemaal stil zijn. Wil je leren hoe je een ander een fijne massage kunt geven ? Of laat een ander leren hoe hij/zij jou kan masseren 😉
Zaterdag 28 Maart geven Mirte en ik weer een workshop. Let op : mogelijk wordt deze workshop verplaatst 🙂
En iets heel anders. Wil je iets totaal nieuws proberen ? Onlangs zag je dit misschien ook al bij BNN bij Sophie in de Mentale Kreukels voorbij komen : Otonamaki.
Samen met Saskia van La Saskia Massage geef ik zondag 19 April een workshop Otonamaki. Otonamaki is een nieuwe vouwtechniek, waarbij het menselijk lichaam onderworpen wordt aan de kunst der vouwtechnieken. Het is een Japanse therapeutische methode, waarbij mensen in doeken worden gewikkeld in een bepaalde houding. Otonomaki betekent letterlijk vertaald ook wel ‘volwassen inpakken. Let op : mogelijk wordt deze workshop verplaatst.
2. Evenwichtige voeding
Eigenlijk weten we het al. Een keuken rijk aan groente en fruit met een hoge voedingswaarde. Mijn lief predikt thuis voor het dieet van Forks over Knives .
En ik kan hem geen ongelijk geven. Het is een prachtig plantaardig dieet. Je kunt de film kijken als je wilt en vertel me dan wat je ervan vind.
3. Dagelijkse beweging
Fysieke activiteit zorgt voor vermindering van stress. Wandelen helpt zelfs al. Nu je dit toch leest. Heb je zin om met mij van Movement Matters mee te lopen op zaterdag 21 Juni met de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling. Ik heb als missie om dan geld op te halen voor directe noodhulp aan vluchtelingen. Schoon drinkwater, medische zorg en onderdak voor mensen in bijvoorbeeld Syrië, Griekenland en Kenia. Graag zou ik de 40 km van Amsterdam naar Haarlem lopen. Nu dus oefenen 😉 Loop je met me mee ?
4. Vertrouw op essentiële oliën
De eigenschappen van essentiële oliën kunnen je helpen jouw afweersysteem te versterken door in contact te komen met je huid. Tea-tree, eucalyptus of bijvoorbeeld ravintsara, het zijn allemaal heel goede oliën die gekend zijn voor het stimuleren van je afweersysteem. Bij Movement Matters gebruiken we ook een deel van die essentiële olieën.
5. Gebruik natuurlijke voedingssupplementen
Vitamine C natuurlijk 😉 en neem bijvoorbeeld gojibesses, deze bevatten polysachariden die het lichaam helpen om zich te beschermen tegen uitwendige infecties. Spirulina daarentegen is de ideale bondgenoot om je organismen te zuiveren en je energie te boosten.
Wens je een goede gezondheid!
dat staat voorop. Ik hoop dat je je enigszins rustig voelt. Hier bij Movement Matters gebruiken we de adviezen van het RIVM en de GGD op het gebied van hygiene. En we desinfecteren de boel alsof het onze nieuwste hobby is 😉
hopelijk tot gauw ! liefs ,
Mariëlle
0 reacties