Stilluhuh nacht. Het wordt waarschijnlijk echt inderdaad een stille nacht met deze Corona Kerst.

Same storm – different boat

Voor ieder van ons zal de strenge lockdown een verschillende ervaring zijn. I know… open deur. Eigenlijk bedoel ik te zeggen dat ieder van ons een eigen strijd heeft, of geen strijd dat kan ook. Voor sommige van ons heeft deze situatie vergaande gevolgen terwijl het voor anderen niet al te veel veranderd. De één werkt dubbele diensten in de zorg, de ander raakt werkloos. De één heeft geldzorgen, de ander heeft dubbele omzet.

Corona Kerst

Hoe maak je donkere dagen lichter ?

Deze blog gaat niet over wie het nu het zwaarst heeft of wat nu gerechtvaardigd is of wat niet. Wat ik het in deze blog wel over wil hebben is hoe je deze Corona Kerst met creatieve initiatieven kunt opfleuren. Hoe maak je deze donkere dagen lichter ? Van oudsher is kerst het feest om licht te vieren. Ontspan en vier het licht. Gelukkig kan nog steeds ondanks de restricties omtrent het ontvangen van bezoek.

Kerst Corona

Midwinter is de tijd om werk neer te leggen

Hoe zorg je dat je nu rust en kalmte vergaard, zodat je in de maanden met meer zonlicht met energie kunt gaan zaaien ? Vroeger was het rond midwinter ( 21 december) voor de boeren eindelijk de tijd om hun werk neer te leggen. Het werd dan tijd voor ontspanning.

Geduld

Als die venijnige
ijzerenheinige
virusjes die je niet ziet

als die rondhoppende
in de war schoppende
piepkleine stukjes verdriet

weg zullen kwijnen
en daarna verdwijnen
dat nergens nog één overschiet

dan zal ik je kussen
maar ja, ondertussen
doe ik dat maar niet.

Joke van Leeuwen

Als de structuur van werkdagen wegvalt

Wellicht schrijf ik deze tekst ook wel voor mezelf. Ik weet niet hoe het voor jou is als een externe structuur wegvalt. Als ik bezig ben met een project kan ik me daar ontzettend in vastbijten en soms in versnelling 7 aan het werk gaan.

nieuw team , nieuwe ruimte

De laatste maanden is het team van Movement Matters deels door Corona van samenstelling veranderd. Inmiddels is er een nieuw team, hopelijk kun je ze allemaal leren kennen. Ik ben zo gezegend met ze.

Daarnaast is er een tweede ruimte bijgekomen. Een soort Jordanese masssage grot waar je volledig kunt ontprikkelen.

Corona Kerst

Het had best wat voeten in de aarde. Ik heb ontzettend veel hulp mogen ontvangen van Bartosz die voetreflexologie behandelingen aanbied bij Movement Matters, mn lief Branko en mn ouders. Het was best veel werk, en eigenlijk ben ik dan een boer die niet stopt met werken tot de verplichte feestdagen.

Corona Kerst

Voor diegene die me kennen weten dan ook dat ik best wat tijd nodig heb om te schakelen als de structuur van “werkdagen” wegvalt. Misschien ben ik ook wel massageverslaafd. Dat zou kunnen.

Overigens wil ik trouwens iedereen bedanken voor de hartverwarmende steunbetuigingen.

Corona Kerst

Erkennen van het licht

Alsof ik even was vergeten dat de winterperiode per uitstek de tijd is van bezinning en pas op de plaats. Wellicht is dit het moment om de dingen te zien die er wel zijn. Het licht te erkennen welke er altijd is. En hoe vier je dat ? Hoe vier je Kerst ? Hoe vier je nieuwjaar in deze tijd ? Wat kan er wel ?

Wat kan er wel

Adventkalender met kaarten

Deze maand stuurde een lief kleurijk koppel uit Berlijn ons een toffe kaart en hartverwarmende brief. Het idee van hen vond ik zeer inspirerend. Ze hadden een adventkalender deze Corona Kerst periode gemaakt met in elk vakje een lief persoon die ze wilde schrijven. Ik weet zeker dat ze de dagen van zoveel mensen hebben opgeleukt.

Zelf ben ik er een beetje laat mee, maar alsnog lijkt het me leuk de komende winterperiode elke dag een brief/kaart te schrijven. Wist je trouwens dat Marieke Honigh in Amsterdam Noord hele leuke kerstkaarten heeft ?

Corona Kerst

Een mini diwali in je huiskamer

Ken je Diwali ? Dit is het Hindu festival van het licht waarin de start van het nieuwe jaar wordt gevierd. Het feest duurt 5 dagen en er worden massa”s kaarsen en kleilampen aangestoken. Er wordt gevierd dat het licht het overwint van de duisternis. Als je wel eens foto”s hebt gezien van het feest zie hoe opbeurend het is om al die lichtjes bij elkaar te zien. Inmiddels heb ik ook behoorlijk veel kaarsjes en lichtjes bij ons thuis nu. Met kinderen is het alleen al leuk om kaarsjes aan te steken ( en uit te blazen;). Heel ontspannen is het ook om naar die lichtjes te staren.

Christmas is the day that holds all time together

Corona Kerst

Een kerstlied uit je hoofd leren en vertolken in een rendier one-sie

Dit idee komt nu ter plekke bij me op. Vroeger zong ik massa’s kerstliedjes, maar dan zat ik ook bij een drollig dorps kinderkoortje. Samen zingen in groot gezelschap mag helaas niet deze Corona Kerst. Maar zelf in je eentje of met je huisgenoten kun je wel zingen. Hoe louterend is dat ? Wie weet maak je zelf een remake van een bestaand kerstnummer ?

Mijn dochter van vier haalt nu alle nummers door mekaar : ” Baby Jezus kom maar binnen met je knecht”

Corona Kerst

Toasten vanuit je tuin of balkon tijdens de corona kerst

Dit lijkt me heel gezellig als we dit in ons buurtje in Amsterdam Noord zouden kunnen doen. Met een sterretje in je hand en een heet drankje elkaar zingend alle goeds toewensen. Het lijkt me fijn om toch een soort van verbroedering te ervaren op deze manier. En dit kan dan op gepaste afstand.

Corona Kerst

Plotseling goed worden in schaak

Heb jij ook de Queens Gambit gekeken op Netflix? Het schijnt dat de verkoop van schaakborden door deze serie exponentieel is gestegen. Dat snap ik wel. Het laat zien hoe veelzijdig en geweldig het schaakspelen is. En… je kunt het ook in je eentje doen. Minder leuk wellicht, maar wel een goede oefening om beide partijen te spelen 😉

Corona Kerst

De tijd nemen om een lief persoon te masseren

Binnenkort zal ik wat tips en tricks voor thuismassage online zetten. Zoals je wellicht hebt ervaren geeft zowel het ontvangen als geven van een massage direct een ontspannend effect. Het oxytocine effect is dit. We voelen ons veilig en verbonden met de ander. Neem de tijd om een lekkere massage-olie te maken of koop 1 van de huisgemaakte massageolien van Movement Matters. Zoek een mooie playlist op spotify. Zelf vind ik Tao Healing een mooie rustige massage playlist. Ik weet zeker dat je het leven daarna veel beter aankunt.

Massages in het nieuwe jaar

In het nieuwe jaar kun je hoogstwaarschijnlijk weer bij ons terecht voor een duo-massage en vele andere massages. Het kan natuurlijk ook zijn dat je alleen thuis zit. Absoluut uitdagend. Wil je wel jezelf een stevige massage geven kan een Massage Gun ( gek woord , ik weet het) uitkomst bieden.

Uitnodigen sturen ” Voor als het weer mag “

Zelf fantaseer ik over dansworkshops die ik wil bijwonen als het weer mag. Massagelessen van een massagemeester die dan weer kunnen. Zingen in een grote groep. Een koffie verkeerd drinken binnen bij cafe Keppler. Diehard knuffelen met grote groepen mensen. Kun je het voorstellen. Als dat allemaal weer mag ? Wie weet kun je alvast een leuk idee uitdenken en alvast een lief persoon uitnodigen voor een nader te bepalen toekomstmoment.

Zelf merk ik dat alleen al het fantaseren erover een geluksmoment in mn hart geeft. Wie weet kan Kerst Corona in de zomer buiten met de hele familie gevierd worden met een mooie picknick. Misschien kun je de uitnodiging opleuken door een leuke bon er bij te sturen van bijvoorbeeld een massage of workshop ?

Alvast een lief persoon uitnodigen voor een nader te bepalen toekomst moment

stilte