Massage Guns en het nieuwe normaal op massage gebied

Geschreven door Movement Matters

20/04/2020

Dit jaar is er een nieuw product op de markt gekomen om je spieren sneller te laten herstellen. De Massage Gun. Hij is mateloos populair onder atleten en topsporters. Heel Instagram staat vol met filmpjes met celebrity die hun spieren bewerken met deze massage gun. Toen ik dit apparaat tegenkwam was ik allereerst nogal sceptisch. Wat kon dat futuristische apparaat wat ik niet kon ? En sommige van deze Guns zijn ook aan de prijzige kant. Zo kost de Theragun rond de 600 euro.

Maar nadat ik ook daadwerkelijk bij een massage klant voelde hoe zijn huid en spiertonus zichtbaar veranderde wilde ik me er toch wel even in verdiepen. Hoe werkt deze massage gun , en kan het onze praktijk Movement Matters helpen in het nieuwe normaal op massage gebied ? Helpt het ook bij het verbeteren van het imuunsysteem ?

massage gun movement matters

Wat is de werking van de Massage Gun ?

Massage guns bieden wat bekend staat als vibratietherapie. Dit type massage zorgt voor druk in het spierweefsel op een hoge frequentie. Het uiteinde van het apparaat trilt en beweegt rondom een vast punt. Masseurs en masseuses gebruikten van oudsher een reeks lichte slagen van de handen of polsen naar een bepaalde spiergroep om dit effect te bereiken.

In tegenstelling tot myofasciale massagetools, zoals foamrollers, die vergelijkbare resultaten kunnen opleveren, kunnen massagegeweren zich hyper-richten op een specifiek probleemgebied. Voor degenen die schuimrollen ongemakkelijk of te handmatig vinden, bieden massagepistolen een meer gestroomlijnde oplossing.

Deze vibratie therapie elimineert spierpijn niet volledig. Maar wat het wel doet, is de bloedtoevoer naar een specifiek spiergebied verhogen, wat kan helpen de ontsteking en spierspanning te verminderen en die vervelende knopen die na een zware training lijken te blijven hangen, te verbreken. Massagegeweren worden ook voorafgaand aan intensieve trainingen gebruikt om spieren voorafgaand aan activiteit op te warmen.

Werkt een Massage Gun ook daadwerkelijk ?

Naarmate percussie therapie populairder werd, werden er meer studies vrijgegeven over de voordelen en mogelijke beperkingen. Een onderzoek uit 2014 suggereerde dat vibratietherapie en massage (die beide deel uitmaken van percussietherapie) even belangrijke en effectieve methoden zijn om DOMS, vertraagde spierpijn te voorkomen, wat betekent dat je minder snel spierpijn of benauwdheid voelt 24 tot 72 uur na een intense training.

Tapotement, de Zweedse massagetechniek die hetzelfde principe gebruikt (maar zonder de apparatuur), heeft ook aangetoond dat het de algehele behendigheid en prestaties van atleten verbetert met slechts vijf minuten behandeling.

Hoewel wetenschappelijke signalen in het voordeel van deze apparaten lijken te wijzen, is het belangrijk op te merken dat er niet veel onderzoek is gedaan naar massagegeweren specifiek, evenals naar de vibratie en amplitude van percussieve therapie die ze afgeven.

Er is echter genoeg anekdotisch bewijs dat het idee ondersteunt dat massagepistolen wel helpen. Theragun is bijvoorbeeld ontwikkeld door Jason S. Wersland, een chiropractor die het apparaat heeft gemaakt om te helpen bij zijn eigen revalidatie na een motorongeluk. Wersland wilde een massagetool maken die de pijn zou verlichten door het gebruik van hoge frequenties en amplitude. Volgens Wersland hebben sinds de oprichting andere gezondheidswerkers gezworen bij de Theragun. ‘Ik heb tientallen artsen, fysiotherapeuten en chiropractors over de hele wereld die zeggen dat dit de manier waarop ze oefenen verandert’, zegt hij.

En Daniel Giordano, een fysiotherapeut en mede-oprichter van Bespoke Treatments, zweert ook bij het apparaat en noemt massagepistolen zoals de Theragun “een absolute game-changer in revalidatie en sportprestaties.”

massage-gun-en-idee

Zal de Massage Gun het gaan overnemen van de ‘reguliere masseur ‘ ?

Zoals gezegd zijn zowel massage als de massage gun als therapie bewezen evenveel effectief. Voor mij zou het juist een complementaire behandelmethode zijn om beide in te zetten. Een massage gegeven door de helende handen van de masseur brengt je direct naar een diepere ontspanning. Wat wij proberen bij Movement Matters te geven is meer dan een massage. Met onze aanraking wensen we je naar een geborgen plek in jezelf te brengen. In die zin werken we dieper dan alleen op spier en weefsel niveau. Ons doel is om ook je geest vredig en kalm te laten worden. We masseren ook in stilte om je alle rust van de wereld te geven.

Toch kan ik me wel voorstellen dat de massage gun zou kunnen helpen om eerst de spieren van je lichaam te laten herstellen, de bloedsomloop te verbeteren. Als een soort ‘warming-up’ ;). Daarnaast zou iemand thuis zichzelf ook dagelijks een massage kunnen geven. Vooral als je veel traint is het fijn als je sneller kunt herstellen. Zowel onze handen als een massage gun helpen bij het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Maar mijn overtuiging is toch dat onze handen nog verder reiken dan de pulserende kracht van dit apparaat. Daarnaast hebben wij ook een geïmplementeerd filosofie en levensinstelling.

verbinding

Is er verder nog nieuws op het gebied van het ‘Nieuwe Normaal ‘ op het gebied van massage ?

Bij Movement Matters waren we ook al aan het fantaseren over de anderhalve meter maatschappij. Wat zou dit betekenen voor ons ? Eerlijk gezegd zou wel verdrietig worden van het idee niet meer te kunnen masseren. Of moeten we allemaal massaal aan de massage gun ? Maar ik denk dat het niet zo’n vaart gaat lopen eerlijk gezegd. Met de juiste aanpassingen verwacht ik wel dat we weer onze handen mogen inzetten. We willen ook graag ons steentje bijdragen voor alle caretakers in de zorg. Daar komt later nog een gepaste actie voor. Daarover later meer.

Tijdens onze brainstorm kwamen we vooral op wat meer absurdistische en satirische praktijken. Die kun je hier zien :

De contradictie

De contradictie voel ik voortdurend. Ik ben mede gaan masseren om zorg te kunnen geven aan anderen. Nog niet had ik mijzelf kunnen voorstellen dat dit niet meer zou kunnen omdat je letterlijk anderhalve meter afstand dient te houden. Zoals ik al eerder schreef, het voelt zo dubbel. Enerzijds ken je het positieve effect van een goede behandeling, maar voor het grotere geheel is het belangrijk om afstand te houden. Wie weet zijn er in de toekomst alleen nog maar massage robots met een massage gun ? Maar kunnen die dan echt ook die liefde en warmte geven die wij als behandelaar kunnen geven ?

Als ik links en rechts om me heen kijk zie ik hartverwarmende initiatieven. Veel ondernemers ondersteunen elkaar. Kopen alvast een kerstpakket voor hun medewerkers. Bestellen tassen vol met tulpen. Nemen thuisbezorgd maaltijden af bij lokale horeca-ondernemingen. Wij hebben ook zoveel lieve berichtjes gekregen. Dat ontroert me en geeft ook een ontzettende steun in de rug.

massage-gun-en-buiten-werken

Support the Locals met kadobonnen

Samen met Rumah Yoga hebben we ook een kadobonnen actie.

Verras iemand én steun het team van Rumah Yoga Amsterdam en de studio: koop een cadeaubon!

Ook de masseurs, coaches en therapeuten in hun studio mogen hun werk momenteel niet uitvoeren, en omdat we alleen online lessen kunnen geven zit een deel van onze docenten zonder werk.

Wil je ons steunen tijdens deze lastige periode?

Dat kan door een tegoedbon te kopen voor als we straks weer open gaan! We hebben twee soorten bonnen: een bon van 65 euro voor een coachgesprek, massage of behandeling (zie onderaan het bericht bij wie dit kan) en een bon van 50 of 100 euro voor het volgen van 5 of 12 lessen in de studio!

Hoe koop ik er een?

Mail naar info@rumahyoga.nl welke bon je wilt en voor welk bedrag en naar welk adres hij moet. Zij sturen dan de bon op en mailen jou een betaallink of factuur!

Dit is het team van Rumah Yoga

Cleo – Thaise en holistische massage – @cleo.tjitrodipo 

Nicola – Reiki

Mervi – Voetreflexologie – @opvrijevoetenvoetreflex 

Myung – Thaise massage – @myungsanstra 

Marielle/Mariza – Deep tissue massage – @mariellemovementmatters 

Ruby – Tui na massage – @tokotuina 

Amanda/Ed – Stresscoaching en Mindfulness – @amanda_beugeling @ecaffin 

In the meantime…

Tot we weer open mogen hoop ik alles aan de achterkant te kunnen optimaliseren. Daarnaast ben ik wat projecten aan het opzetten en help ik een minihandje mee in de zorg. Wie weet ben ik dadelijk echt verkocht, en verkoop ik zelf opeens een massage gun 😉

Mocht je zelf opeens een nieuwe taal aan het leren zijn. Lees dan eerst het boek ‘Ultralearning’. Zo leer je eigenlijk op elk vlak alles effectiever. Hoop dat jullie in goede gezondheid zijn.

Veel liefs !

Misschien vind je dit leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *