Jouw re-treat to nature is dichterbij dan je denkt !

Geschreven door Movement Matters

01/04/2019
natuur-in-amsterdam

Als je al eens op de massagetafel of op de futon bij Movement Matters hebt gelegen heb je de elementen uit de natuur in de praktijk zeker opgemerkt. Ik zou mijn werkplek niet zonder natuur kunnen voorstellen. Wanneer ik gedachteloos doodle teken ik bomen. Als kind hing ik bijna dagelijks in een boom of struinde ik door de beek. Mijn lief heeft me voor mijn verjaardag een weekendje weg in een yurt in de bossen gegeven, en ik kijk er al maanden naar uit. Stiekem altijd gedroomd dat ik een massagepraktijk in een gigantische boomhut zou hebben. Kun je het je voorstellen ? Oosterse en Westerse massages tussen de boomtoppen ! Wellicht kun je me daar over een paar jaar vinden 😉

Natuurbaden in de stad

Natuurlijk wist je dat wandelen in de natuur bijdraagt aan het reduceren van stress en het verbeteren van je immuunsysteem. Maar nog weldadiger is in de natuur zijn zonder gericht doel, zonder bestemming. In het gras zitten en naar een boom staren. Met je handen door wuivend riet bewegen. Jezelf in het zand begraven en ruiken hoe de lente ruikt. Veel belangrijker is het om al je zintuigen in te schakelen.

natuur-in-amsterdam-noord

Eigenlijk heb je niet eens een heel bos nodig om tot rust te komen. Loop naar die prachtige boom in het Noorderpark en ga er eens een half uurtje onder zitten. Maak een praatje in de winkel van Juf Bloem en aai een plant. Of begroet de stamgast-reiger die eigenwijs zijn snavel vertoont in de van der Pekstraat. Beter nog, kom een poosje staren naar onze omgevallen tak-lamp in de praktijk.

SHINRIN YOKU tegen stress

In Japan is SHINRIN YOKU of ‘Forest Bathing’ ook een populair middel tegen stress. Wat is de aanpak :

 • Laat je mobiel thuis
 • Onderzoek je nabije omgeving
 • Het is geen wandeling of trektocht
 • Pauzeer af en toe en gebruik al je zintuigen om de natuur in je op te nemen
 • Als je met een vriend(in) loopt praat dan niet
 • Vind creatieve manier om SHINRIN YOKU dagelijks te doen
natuur-in-amsterdam-noord

Hang natuur in je huis

Absoluut fan ben ik van de land-art van een vriendin van mijn vriend. Mies Heerma heet ze. Ze is per ongeluk gewoon volgens mij goed met alles wat te maken heeft met kunst in samenhang met natuur. Jarenlang heeft ze in Japan gewoond. Haar land-art kun je tegenwoordig bestellen in kaartvorm. Op haar website TEKUTEKU kun je ze bestellen. Pas op, want als je door haar website dwaalt komt je nog veel meer moois tegen. Het woord Tekuteku betekent trouwens het geluid van voetstappen in het Japans. Mooi toch !

natuur-in-amsterdam-noord

Meer natuur in je huis ?

 • Bestel een land-art kaart van Mies Heerma
 • Vind die dode takken verzamelaarswoede in jezelf van toen je nog kind was
 • Zet luchtplantjes in je boekenkast
 • Stek een bananenplant
 • Iets met mos aan de muur… en dan niet Kate Moss
 • Laat een bos op je badjas printen

Nog niet overtuigd dat iets met bomen je fantastisch goed zou doen, en je dit ook wel een beetje kunt vinden bij Movement Matters ?

In een natuurlijke omgeving zijn helpt je concentratie verbeteren. Tevens helpt het bij Astma en vermoeidheid.

Natuur-in-Amsterdam-noord
Natuur-in-Amsterdam-noord

Tot slot. Wist je dat Movement Matters weer samen met Claire van Clairesmission een Kintsugi workshop organiseert. Kintsugi is een onderdeel van de Wabi Sabi Filosofie. Wabi Sabi kent een grote voorliefde voor de natuur. De techniek van Kintsugi leert je om imperfectie te omarmen. Op zaterdag 4 Mei en zaterdag 8 Juni van 14.00-16.00 vind deze Kintsugi workshop plaats bij Rumah Yoga. Inschrijven kun je via facebook.

Hoop je dan te zien !

Misschien vind je dit leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *