Hoe de juiste aanraking voor verbinding zorgt

door | aug 29, 2019 | Uncategorized | 0 Reacties

Vind jij het ook zo fijn om vastgehouden te worden ? Of dat iemand je handen vast pakt als je het even niet meer weet ? De kracht van aanraking kennen we allemaal wel. Verbinding is een menselijke behoefte. Maar hoe we aangeraakt willen worden dat verschilt natuurlijk weer per persoon. Dat kunnen we alleen van elkaar begrijpen als we daadwerkelijk luisteren naar iemand anders. Zonder aannames of voorbedachte verhalen. Gewoon hier , nu. Precies zoals het nu is.

Wat is er NU aan de hand ?

Negen jaar geleden schreef ik in een reisdagboek over wat me fascineerde. Ik had het in een boek gelezen. Volgens mij was het zoiets als ;

“Words reduce reality to something the human mind can grasp, which isn’t very much.”

Van de week las ik het weer en ik voelde precies weer de beperking van ons denken , maar tegelijkertijd ook de grootsheid van de menselijke geest. Ik voelde ook direct het belang van aanraking. Wat ik ervaar tijdens het masseren is dat aanraking er voor kan zorgen dat mijn aandacht – en hopelijk ook die van de ander – in dit moment is. Dat is de enige realiteit. En alleen op dat moment kan ik waarnemen welk verhaal de huid, de spieren, de botten, de ademhaling, het weefsel en elke laag van het lichaam vertelt.

verbinding

Onze menselijke behoefte aan verbinding

Ik weet niet hoe het voor jou is ? Maar wanneer ik behoefte heb aan verbinding met anderen zit ik in eerste instantie veel op mijn mobiel te kijken. Dan check ik of ik berichtjes heb op mijn whats-app of facebook. Best gek, want ik weet ook wel dat het bevredigender is om een goede vriendin te bellen, of met mijn lief met onverdeelde aandacht een gesprek te hebben. En ik weet ook dat het krijgen of vaak ook geven van een massage bijdraagt aan deze behoefte.

Wat doe jij eigenlijk als je opmerkt dat je behoefte hebt aan verbinding ? Alsof mijn lijf er aan herinnert dient te worden welke strategieën er zijn om verbinding te ervaren. De strategie van social media is vaak een dead-end road.

verbinding

Wat werkt echt ?

Een belangrijke kwaliteit in contact met anderen is rust, aandacht en luisteren. Juist in aanraking is dit belangrijk. Ik merk het aan mijn kinderen. Vandaag nog. Mijn lief is altijd tot laat aan het werk op de donderdagen. Ik merkte aan de oudste dat ze een dag met veel indrukken had gehad. Ze was opstandig en had het nodig even heel hard te huilen.

Mijn zenuwstelsel sloeg ook alarm. Ik merkte dat mijn lichaam zich ook aanspande bij het horen van haar huilen. Het enige wat ons beiden hielp op dat moment was samen opgevouwen te zitten aan de keukentafel. Als twee aapjes die elkaar aan het vlooien waren. Staren naar het eten wat langzaam koud werd. Koud is het het lekkerst, vinden zij.

Even vergaten we dat ik daarvoor door het huis aan het razen was om de fles van de jongste te zoeken. Ik had geen verbinding met hen, zij niet met mij. We waren drie opstandige wezens, elk met hun eigen behoefte. Elk in een andere kamer. Voortaan ga ik maar gewoon bij binnenkomst op een rustige plek zitten samen zodat onze lichamen in elk geval rustig worden.

verbinding

Verbinding door samen dansen

Gisteren zag ik in de schouwburg de dansvoorstelling ‘outwitting the devil’ van Akram Khan. Ik weet niet of je wel eens iets van hem gezien heb. Het is weergaloos. Deze choreograaf combineert traditionele dansstijlen ( bv uit India) samen met hedendaagse technieken. Hij zegt over het belang van dans :

”We need dance more then ever, because we are erasing movements out of our body. Dance reminds us and celebrates the power of movement. When we move , we live.”

verbinding

Kijk je hoeft geen professionele danser te zijn om te kunnen dansen. Je kunt ook deinen, of hupsen, of je armen laten wapperen. Het gaat gewoon om het onderzoek en de nieuwsgierigheid wat je lijf allemaal kunt. Nog mooier is het wanneer je dit samen kunt doen met iemand anders. Want soms is er iets waar je even geen woorden voor kunt vinden, en dan is met iemand rondschuifelen soms het antwoord op elke ruzie. Hoe jaren ’70 het er ook uitziet. Mocht diegene er niet zijn kun je ook nog altijd Haiku’s gaan schrijven. —> Wachtwoord : alshierdezeekomt

Naast een stevige omarming en een dansje in de woonkamer is er ook nog altijd massage. Dit doen we als mensen al eeuwenlang. En de taal van massage is geweldig. Je kunt namelijk het volgende zeggen :

Wat we kunnen zeggen in massage

  • Alles is ok
  • Jij bent hier en nergens anders
  • Dit is jouw lichaam en je mag er trots op zijn
  • Je bent een prachtig wezen
  • Je bent geborgen
  • Laat de controle los en zie wat er gebeurd
  • Ik draag je
  • Vertrouw er op dat het goed is
  • Er wordt voor je gezorgd
  • Er is altijd een plek van stilte ergens
massage in amsterdam noord
massage in amsterdam noord

Daarom alleen al wil ik zo graag masseren. Mijn missie is een meer ontspannen samenleving. Vandaar dat ik voor verschillende doelgroepen massagelessen wil aanbieden naast de massages die je kunt ontvangen bij Movement Matters. Zo geef ik zaterdag 7 September samen met Saskia van La Saskia Massage een workshop Babymassage.

Mocht je zin om hebben om goed voor jezelf te zorgen en je onder te dompelen in yoga en meditatie. Ronald en Ed van Rumah Yoga hebben een fantastisch najaarsaanbod !

En heb je zin om zelf te komen ontspannen op de massagetafel ? Boek dan hier een lekker massage. Of zelfs gezellig samen. Wil je meer gemak bij het boeken , gebruik dan de boekingsapp van Movement Matters of schaf een strippenkaart aan.

Hopelijk tot gauw !

liefs Mariëlle

Massage Guns en het nieuwe normaal op massage gebied

Dit jaar is er een nieuw product op de markt gekomen om je spieren sneller te laten herstellen. De Massage Gun. Hij is mateloos populair onder atleten en topsporters. Heel Instagram staat vol met filmpjes met celebrity die hun spieren bewerken met deze massage gun....

Kind en gezin en het belang van massage

Wie weet lees je dit en denk je. Wacht. Ik heb helemaal geen kinderen, heeft het dan zin om door te lezen ? De tips en informatie die ik je in deze blog ga geven kun je misschien ook gebruiken in het latere leven. Als we elkaar weer kunnen omarmen. Als we weer een arm...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *