Pijn tussen de schouderbladen ?

door | jun 19, 2020 | Massagetherapy | 0 Reacties

Een veelgehoorde lichaamsklacht die ik hoor in de praktijkruimte van Movement Matters is pijn tussen de schouderbladen. Überhaupt ervaren de meeste mensen pijnklachten in het bovenlichaam. Het kan soms zelfs zo erg worden dat je hoofdpijn ervaart. Zelf heb ik in Corona tijd ook minder aan beweging gedaan geloof ik. Herken je dit ? Mijn nek en schouders kwamen enorm vast te zitten. Het leek me dan ook wel passend om je meer te vertellen over dit fenomeen.

Pijn tussen de schouderbladen

Inmiddels is het wel duidelijk dat wij menselijke wezens gebaat zijn bij een balans tussen spanningsopbouw als spanningsontlading. Constant te weinig spierspanning is niet gezond, en langdurige hoge spierspanning ook niet. Er zijn verschillende manier om aan spanningsontlading te doen. Het helpt bijvoorbeeld om te lachen, te huilen, je verhaal te vertellen aan iemand door wie je gehoord voelt, een massage te ontvangen en het is zelfs zo dat bijvoorbeeld een voorstelling bijwonen louterend kan werken of in een bos lopen en kan bijdragen aan ontspanning 😉

Pijn tussen de schouderbladen

Als er langdurig te veel spanning is raken spieren verkramt en zenuwen verdrukt waardoor pijn, stijfheid en irritatie ontstaat. Het is dan zaak om naar je houding te kijken en je te laten masseren. Belangrijker nog is om ook naar dieper gelegen lagen te kijken. Waarom zit je in die houding ? Omdat je veel werkt ? Waarom werk je zoveel, wat steekt daarachter ? Ik spreek nu hier uit eigen ervaring. Ik begrijp ook welke druk het op je kan leggen als je zorgt draagt voor een gezin.

Zo herriner ik me iets uit mijn jeugd. Ik deed een spelletje met wat vriendjes en vriendinnetjes. We deden elkaars lopen na als een soort karikarutale cartoon. Toen ik zag hoe mijn houding er uitvergroot uitzag werd me iets duidelijk. Mijn hoofd en nek waren naar voren gericht. Voor de rest van mijn lijf hing ik naar voren. Alsof ik al heel graag ergens anders wilde zijn.

pijn tussen schouderbladen

Dat naar voren gerichte heb ik nog steeds wel. Ik heb de neiging door te bewegen naar een andere plek. Nieuwsgierig naar wat er nog meer is. Daarnaast buig ik me snel naar iemand toe. Het kan erg interessant zijn om te kijken wat daar achter schuilt. Ben je erg sterk gericht op een ander en vind je het ongemakkelijk om bij jezelf stil te staan ? Voelt het onnatuurlijk om naar achter te leunen ?

pijn tussen schouderbladen

Een massagebezoeker vertelde me ook iets inzichtelijks. Hij vertelde dat hij zich letter vaak schrap zette. Dat vertaalde zich in zijn nek en schouders. Als je dit doet bij elke nieuwe activiteit wordt het op een gegeven moment je houding. Een aaneenschakeling van momenten dat je je schrap zet, je op je hoede bent, je gepanserd een ander tegemoet treedt , uiteindelijk wordt het je levenshouding, en dus de houding van je lijf/hoofd. Dit kun je alleen maar veranderen als je je hier bewust van bent. Dan pas kun je van schrap zetten en schouders eronder gaan naar : ik laat het over me heen komen of ik aanschouw het, of ik vraag of iemand me helpt.

Pijn

Spierpijn die zich uit als pijn tussen de schouders ontstaat meestal door overbelasting vanwege een slechte (zit)houding, herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht, maar ook door blessures en ongelukken. Zo kan overbelasting van de schouders ontstaan door:

  • Langdurig in dezelfde houding zitten
  • Beeldschermwerk waarbij je veel moet typen & muizen
  • “Kromme”, gebogen zithouding
  • Continue herhaalde bewegingen 
  • Continu autorijden
  • Werkzaamheden “boven je macht” (behangen, plafonds witten e.a.)
  • Verkeerde verhoudingen van bureaublad, armleuningen & rugleuning. Denk nu aan mezelf , een blog schrijven terwijl je onderuit gezakt op de bank zit.
pijn tussen schouderbladen

Let op:

In veel gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen niet beïnvloedt door inspanning tijdens bijvoorbeeld sporten. Bij problemen met hart en/of longen wordt de pijn doorgaans echter wel erger na inspanning. Zaak om dan goed te laten nakijken bij een arts. Let op, ik ben GEEN arts. Pijn tussen de schouderbladen kan ook ontstaan door een chronische onevenwichtige hoogfrequente ademhaling——> een soort verborgen hyperventilatie

En om je helemaal in verwarring te brengen kan een tekort of overschot aan mineralen ook pijn tussen de schouderbladen veroorzaken. Altijd goed om misschien even te laten checken ? Zo vernam ik laatst van een therapeut dat een vitamine B12 tekort ook pijn tussen de schouderbladen kan zorgen.

Tevens kan het zaak zijn te kijken of de pijn tussen de schouderbladen gelieerd is aan je gewrichten. Wanneer je hier met regelmaat last van hebt kan dit zo zijn. Schouderpijn kan namelijk worden veroorzaakt door een onderdeel van je schoudergewricht (bot, kraakbeen, spier, pees, band, kapsel of slijmbeurs). Enkele voorbeelden van pijn tussen de schouderbladen die gelieerd is aan je gewrichten zijn: spierverrekking, spierstijfheid, gewrichtsslijtage, kneuzingen, gewrichtsblokkades, ‘frozen shoulder’, inscheuring van pezen & peesverkalking. Een chiropractor kan hier dan bij helpen bijvoorbeeld.

Als je schouderklachten worden beïnvloed door houding en beweging, dan ligt de oorzaak meestal bij je schoudergewrichten of wervelkolom. Krijg je meer last na inspanning, dan kunnen je luchtwegen meespelen (hyperventilatie, bronchitis e.a.) In sommige gevallen treedt de pijn tussen je schouders vrij snel na de maaltijd op (maag) of na vet eten (lever). Verder geldt:

  • Schouderpijn bevindt zich meer links
    … Oorzaak ligt doorgaans bij hart, long, maag of milt.
  • Schouderpijn bevindt zich meer rechts
    …Oorzaak ligt doorgaans bij leverlong of galblaas.

Wat doet een massage

Vaak adviseer ik een deep tissue massage is gericht op het wegnemen van de spierspanning en de trekspanning van de tussenwervelschijven.
Ik en de andere masseurs gebruiken hiervoor diepe frictie massage (veelal met de ellebogen), spier- knedingen en spierwrijvingen. Ook kan een (therapeutische) Aziatische behandeling zoals Shiatsu of Thaise Massage helpen om je lichaam weer in balans te brengen. Heb je weinig tijd ? Je kan ook gaan voor een stoelmassage als een quick fix. Eerlijk gezegd bieden we een hoop verschillende massages aan, maar we bespreken altijd je wensen en klachten als je bij ons komt.

Wat is nu eigenlijk een spierknoop ?

In de praktijk krijg ik vaak de vraag of ik veel “knopen” voel. Iets wat vaak aanvoelt als een kabel of streng wordt vaak een spierknoop genoemd. Fysiotherapeuten noemen dit vaak ook Triggerpoints ( zie triggerpoint behandeling). Deze spierknoop ontstaat als de spiervezels lange tijd samentrekken en niet meer ontspannen. Weer dus die langdurige aangespannen verkrampte lichaamshouding. Als er weinig bloedcirculatie is of een ophoping van afvalstoffen kun je ook knopen in het weefsel krijgen. Een slechte bloedcirculatie betekent heel veel. Een goede bloedcirculatie is alles… ( movement matters;)…. moving matter :). Bloed voert namelijke voedingsstoffen aan en voert afvalstoffen af. Als zuurstof en voedingstoffen dit deel van de spiervezel niet meer kunnen bereiken herstel het weefsel slecht. Misschien lees je het al : er ontstaat een cirkel en het aantal knopen neemt toe.

De bloedcirculatie kun je naast beweging verbeteren door een massage. Dit kan ook zelfmassage zijn. Je kunt hiervoor een hulpmiddel gebruiken. De laatste tijd zie ik steeds meer mensen ook werken met een massage gun. Erg effectief als je niet wekelijks naar de masseur kunt. Wist je trouwens dat een acupressuur massage ook zeer effectief is om triggerpoints te verminderen ? Dit helpt om spiervezels te ontwarren, en daarbij wellicht ook je dagelijks handelen. Ik geloof namelijk dat lichaam en geest niet van elkaar los te zien zijn. Daarom ben ik ook zo”n fan van Aziatische behandelingen.

Hopelijk hebben deze woorden je een beetje geholpen en laat het je ook kijken naar achtergelegen redenen voor pijn tussen de schouders. Niet altijd is schouders eronder wat nodig is, soms is het nog het beste om hulp te vragen. Wist je trouwens dat een oudklasgenoot van mij hele fijne coachingstrajecten geeft op basis van PRI ? Erg waardevol om inzicht in je eigen handelen te krijgen.

En je bent altijd welkom bij ons op de massagetafel bij Movement Matters voor een portie liefde en aandacht. Uiteraard nemen we de Corona Maatregelingen in ogenschouw.

Fascia, the hidden network in our body

In former blogs, we have explored the fascinating world of fascia—an essential yet often overlooked aspect of our body. From its basic definition and functions to its metaphorical significance, its relationship with chronic pain, and various treatment methods, it is...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *