Rust vinden in de stad

Geschreven door Movement Matters

06/06/2019

De stille kracht

Dit stukje schrijf ik je terwijl ik het afgelopen weekend nog in Drenthe zat. Mijn lijf deint nog na van het bosavontuur rondom de stille kracht in de buurt van assen. De stilte zong daar zijn liedje en ik had zowaar twee nachten onafgebroken geslapen. Dus het voelt een beetje als cheating om je te vertellen over rust vinden. Ik voel het nog. De uitdaging is echter om diezelfde ontspanning en rust in je te vinden als je weer in de stad bent. Wanneer het leven aan je trekt en de stilte oorverdovend zwijgt.

natuur-in-amsterdam-noord

Een park als kantoortuin

Voordat ik ga masseren in de praktijk probeer ik vaak nog even tussen de bomen te zijn. Meestal zijn het de bomen van het Noorderpark en als ik meer tijd heb die van het Vliegenbos in Amsterdam Noord. Het afgelopen weekend kreeg ik voornamelijk inzichten in hoe het belangrijk is om voor je familie te zorgen. Ook voelde ik me helemaal licht en vredig daar. Alsof alles waar ik me normaal druk over maakte niet van belang was. Eigenlijk. Ik heb me denk ik zelden zo vredig en ontspannen gevoeld als daar. Bizar.

Het leek me dan ook noodzaak om mijzelf extra onder te dompelen in het bos vandaag. Terwijl ik liep voelde ik hoe ideeën ruimte kregen en dat alles wat niet nodig was de grond in zakte met iedere stap. Ongelooflijk wat groene bladeren met je kunnen doen.

Ik kan me lastig voorstellen dat goede ideeën ontstaan in een kantoortuin. Rust in je lijf door natuur zorgt voor ruimte in je hoofd. En daar in het vliegenbos bedacht ik een paar dingen die ik met je wil delen. Hoe vind je rust in de stad ?

rust

1. Vertraag je tempo

Dit vind ik zelf uitdagend. Ik ben meestal iemand die snel loopt en beweegt. Het is alleen fascinerend wat er gebeurd op het moment dat je handelen vertraagd. Het is alsof je meer verantwoordelijkheid neemt en je een eigen weg kiest in de snelheid van de dag. Ik was ooit voor een stage in NY. Een leraar die ook aan Tai Chi deed verbaasde me. Hij schreed voetje voor voetje over het trottoir terwijl de taxi’s voorbij zoefde. Felix Ivanov heette hij. Hij deed zijn best om geen haast te hebben.

Slow down, you move too fast. You got to make the morning last. Just Kicking down the cobblestones looking for fun and feeling groovy. Life, I love you, All is groovy.

uit 59th bridge song van Simon & Garfunkel

Ik las dat ‘slow’ staat voor de baas zijn over je eigen tijd, dingen doen op een manier zoals jij dat wilt. Het draait niet altijd om het tempo, maar de manier waarop je het doet. Zoals de natuur zich ook niet laat opdringen , hoe druk je ook bent. Alles wat je hebt , is hier al.

Wil je meer lezen over dit onderwerp ? ‘ The wander society ‘ van de Canadese schrijver Keri Smith is interessant.

2. In Harmonie zijn

De Japanse filosofie heeft mijn hart wel gewonnen. Veel inzichten daar gaan over in harmonie zijn: met de natuur, met anderen, het het eigen lichaam, de eigen geest, harmonie in huis en zelfs met je verwachtingen van je leven. Ik ben dan ook blij dat ik samen ( af en toe ) de Kintsugi workshop met Claire mag geven. Hierin leer je imperfecties omarmen. Het gaat om de poging weer heel te worden waarbij je de breukvlakken niet verdoezelt, maar juist benadrukt. Een goed leven gaat uiteindelijk om de kracht en het vernuft waarmee je tegenslagen probeert op te vangen. Ben je benieuwd naar wat Claire schreef aan de hand van een aantal vragen die ze me stelde over dit onderwerp ?

met mijn lief bij het IJ

3. Rust vinden door een diepe ademhaling

De adem is als een levensrivier die door ons heen stroomt. In harmonie zijn met die rivier, is in harmonie zijn met het leven zelf. Wie zich kan verbinden met een heel diepe ademhaling leert om de wereld meer via het gevoel waar te nemen dan met het intellect. Dit ervoor ik ook dit weekend bij de stille kracht. Veel ademhalingsoefeningen gedaan, en ik voelde me vol overgave wegzakken in mijn lichaam. Niets dan rust. Misschien merk je ook dat je ademhaling rustiger wordt tijdens de massages of andere behandelingen zoals Shiatsu.

4. Vind je MOAI

Moai ? een Maoi is een informele groep personen met gedeelde interesses die elkaar helpen. Naast het elkaar helpen, vieren moais de kleinste dingen samen met zang, dans en lekker eten. Deel uitmaken van zon groep zorgt ervoor dat je rust vind om dat je emotioneel beter in evenwicht bent. In de stad kun je je soms alleen voelen. Ons welbevinden hangt nauw samen met of we ons verbonden voelen of niet. Mijn missie is dan ook met Movement Matters om uiteindelijk een soort gemeenschap te zijn waar we elkaar kunnen vinden in gedeelde interesses en elkaar kunnen helpen in het vinden van rust en ontspanning. Dus in de toekomst zal ik naast het masseren ook weer meer gaan lesgeven.

Dit was nog ‘way-back’ in Berlijn

..en natuurlijk ben je ook altijd welkom voor een kopje thee en massage in alle rust bij Movement Matters 🙂

wist je trouwens dat we nu ook duo-massages aanbieden die je kunt boeken met de nieuwe Boekings-app ?

Misschien vind je dit leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *