Zelfzorg – hoe kom je daaraan toe in drukke tijden ?

Zelfzorg  : Verwachtingen VS Realiteit

Dat is toch altijd zo. Dat wat je verwacht in de realiteit toch anders is. Soms ben je zo voor anderen aan het zorgen dat je niet toekomt aan wat zelfzorg. 

Als ik ik s’ochtends mijn bed uit kom heb ik heel wat plannen voor de dag. En dat is niet meer springend zoals een paar jaar geleden, meer een soort van rollen. Sinds de jongste geboren is voel ik me meer een soort uitgewrongen wandelende tak. Zo had ik voor vandaag een leuke yoga sequence voor mezelf bedacht. Eigenlijk wilde ik in elk geval iets aan zelfzorg doen. 

De werkelijkheid is dat dus niet gaat thuis. Wat wel lijkt te kunnen is om wat yogahoudingen te doen, terwijl dochter er onderdoor en overheen kruipt.
En ja, ze wil persé haar kerstmannen-pak aan, en ze kamt heel lief je haren in de eindontspanning. Misschien dat het nog lukt samen met haar en de jongste aan zelfmassage te doen ? 

Herkenbaar ?

 

Zelfzorg na een transitie 

Misschien herken je dit ? Voor mij was het krijgen van kinderen een enorme transitie. Ik had het gevoel dat zowel mijn lichaam als mijn brein blijvend was veranderd. Ook belangrijke waardes in mijn leven verschoven. Ineens was ik niet meer verantwoordelijk voor mijn eigen leven, maar ook voor twee afhankelijke wezens. Die ik nog belangrijker vind dan mijzelf. Daar moest ik wel aan wennen. Alsof er met de uitdrijving van de kinderen ( zo werd het geloof ik genoemd) en de geboorte van de placenta ook een permanent schuldgevoel in mijn schoot werd geworpen. Wel heel leerzaam ! 

Zoals bij elke transitie voelt iedereen stress, angst en existentiële eenzaamheid. Dat zit hem volgens hoogleraar interdisciplinaire sociale wetenschap en jeugdstudies aan de Universiteit Utrecht Finkenauer zeker niet alleen in de sociale afstand, maar vooral ook in het gevoel van verlies van controle en autonomie. ‘Mensen moeten binnen de nieuwe kaders besluiten: oké ik kan wel dingen doen, ik kan dagelijkse beslissingen nemen.’

En hoe zorg je in deze transitie periode goed voor jezelf ? 

Een paar tips : 

  • Bedenk wat je wel kunt doen aan zelfzorg :

Er is vaak altijd wel een paar minuten op een dag te vinden om iets te doen op het gebied van zelfzorg. Misschien niet meer uren lang zoals eerst. Misschien is het met aandacht je tanden poetsen, haren kammen, 1 yogahouding doen, een paar minuten mediteren, je teennagels lakken, kiezen voor een voedzame maaltijd ipv iets uit de magnetron. 

  • Stel jezelf elke ochtend de vraag : Waar heb ik hulp bij nodig ? 

Een wijze vrouw gaf me eens de tip. Hou je handen elke dag omhoog en vraag jezelf af. Waar kan ik hulp bij gebruiken ? Is dit de administratie ? De afwas ? De kinderen naar bed brengen ? Ondersteuning in de massagepraktijk ? Relatieadvies ? Soms kan het even duren voordat helder wordt waar je die dag hulp bij nodig hebt.. maar het is het waard om dit even te voelen. En dan te bedenken wie je daarbij het beste kan helpen 😉

  • Niet alles hoeft voor een volwassen mens direct geregeld te worden. Omarm voor jezelf de uitgestelde behoefte

Voor een klein kind is het anders. Voor zijn of haar behoeftes heeft hij jou nog nodig. Honger is honger. In het bewustzijn van een kind kan tijd ook aanvoelen als oneindig. Belangrijk is dan bij jonge kinderen om gehoor te geven aan deze behoeftes. Voor jezelf is het anders. Wij weten dat dingen eindig kunnen zijn.

Belangrijker nog. We zijn zelf in staat ( meestal) om in onze behoeftes te kunnen voorzien. Het heeft mij wel rust gegeven te weten dat er later op de dag wel een moment zou komen om even te kunnen douchen, lezen of aan zelfmassage te doen. Of soms de dag erna. Zelfzorg is geen acute zorg, maar wel belangrijke zorg 🙂 

zelfzorg

Vormen van Zelfzorg

Een paar belangrijke dingen om goed voor jezelf te zorgen :

  • Heb jezelf lief

Makkelijker soms gezegd dan gedaan , niet waar ? Hoe aardig en vriendelijk zijn we soms voor onze vrienden, en hoe hard soms voor onszelf. Wordt de beste vriend van jezelf en maak er een mooi leven van.

  • Waar geef je aandacht aan ?

Het is bizar soms hoeveel aandacht en tijd we besteden aan zaken die er niet toe doen. En toch is het zo moeilijk om die cirkel te doorbreken. Mijn moeder checkt geloof ik 1 keer per dag haar Whats-app. Heerlijk eigenlijk om je aandacht niet rond te strooien.

En help je eigenlijk die vriend of vriendin wel die zich slachtoffer voelt van een situatie. Urenlang luisteren hoort daar volgens mij niet bij. Soms kan 20-minuten met volle aandacht luisteren toereikend zijn. Daarna valt iemand in herhaling. En het is ook echt ok, om even tijd te besteden aan jezelf en je gezinsleden.

Of even een blokje om lopen en naar de vogels luisteren. Het meeste prachtige concert op aarde.

zelfzorg-massage

En als je meer tijd te besteden heb is het trouwens ultiem om jezelf dagelijks helemaal van top tot teen te masseren. Elke dag. Echt, je wordt een ander mens. Of verdiep je in een mooie levensfilosofie om je dagelijkse dag te verreiken.

Je bent ook zeer welkom om onze zachte handen te voelen in de massagepratijk. In April hebben we ook een special, wist je dat al ? Je mag ook een vriendin meenemen of een ander lief persoon.

Veel liefs !

Misschien vind je dit leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *