Voetreflexologie – de ingang naar een goede gezondheid

Geschreven door Movement Matters

28/01/2021

Deze tijd vraagt om extra zelfzorg. Immers is het onomstotelijk zichtbaar dat ieder deze tijd op zijn of haar manier uitdagend vind. Er is soms stress en onzekerheid over de gevolgen voor ons leven. Ook is dit een seizoen waarin er minder zonlicht is om de dingen van de positieve kant te zien. Kortom , hoe houd je een goede gezondheid ? Maak kennis met voetreflexologie…

voetreflexologie

Voetreflexologie – een natuurlijke weg

Dit jaar las ik het boek ” De innerlijke Arts”. Een absolute aanrader. Hierin schrijft prof. dr. Andreas Michalsen dat veel chronische aandoeningen met moderne natuurgeneeskundige therapieën te genezen zijn. Het inspirerende vind ik is dat hij inspireert om te vertrouwen op de kracht van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Zoeken naar de wortels van de gezondheid

Iedereen met klachten zoekt naar een reden waarom het slecht met hem of haar gaat. In plaats van enkel de symtomen te behandelen is het daarom des te belangrijk om bij jezelf te rade te gaan. Wat is de reden van mijn klachten ? Vaak is de reden een disbalans. Het tegenovergestelde van homeostase. Terwijl wij trachten zowel op lichamelijk als geestelijk vlak, op elk moment van de dag een evenwicht te vinden. En dit vindproces is dynamisch en zal het altijd zijn.

Wanneer zich ergens in je lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld pijn in de onderrug, ontstaan er ophopingen van verschillende chemische stofjes rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten ( en op andere plekken).

Met behulp van voetreflexologie is het mogelijk om deze chemische stofjes op een zachte manier af te voeren. Ze worden gefilterd door je nieren en via urine uitgescheiden waardoor de balans wordt hersteld. Daarom is het ook belangrijk om na een voetreflexologie sessie voldoende water te drinken.

High Touch in een High Tech wereld

Een goede reflexoloog voelt feilloos aan hoe zenuwen kunnen worden gekalmeerd en ophopingen rond zenuwuiteinden kunnen worden opgelost. Gelukkig is Movement Matters gezegend met een kundige invoelende reflexoloog. De behandelingen die ik bij hem heb ervaren zijn uiterst delicaat. Er wordt de tijd voor je genomen en is belangrijk dat je er niet in gaat met het idee dat het een ontspannende voetmassage gaat zijn.

Dat is het niet. Daar er zoveel zenuwuiteinden over je voeten lopen is het een zeer intense ervaring. Ter illustratie : een voet bevat meer dan 7.000 zenuwuiteinden. Vaak zijn onze voeten best gespannen of uitgedroogd wanneer je weinig drinkt. Belangrijk is het dan ook dat je durft te laten zien tijdens de behandeling hoe de behandeling bij je binnen komt. Zo kan ik zelf nogal de neiging hebben pijn te ondergaan en “niet te piepen”. Tegelijkertijd zet mn lichaam zich schrap en kan de behandelaar niet zijn werk doen. Het was een mooi inzicht om door middel van rustige ademhaling en me open op te stellen receptiever kon zijn voor de voetreflexologie behandeling.

Wat je voeten zeggen tijdens voetreflexologie ?

Je voeten zijn in feite een spiegel voor je hele lichaam. Elk lichaamsdeel heeft een corresponderende zone op je voeten. Op je rechtervoet zitten alle reflexzones voor de rechterzijde van je lichaam, op je linkervoet zitten alle reflexzones voor de linkerkant van je lijf. Je tenen corresponderen met je hoofd en nek, de bal van je voet met het borstgebied, het zachte deel van je voet met het boven-, en middeldeel van je buik, je hiel met je onderbuik en bekken, de binnenkant van je voet met je wervelkolom en de buitenkant van je voet met je armen en benen

Geheimtaal van de voeten

Een voetreflexoloog kan voelen dat bijvoorbeeld een blokkade vaak warm aanvoelt. Er wordt gekeken naar de structuur van de specifieke plek : is deze elastisch of juist hard ? Hoe is de kleur : rood, roze of wit. Waar bevind zich eelt ? Zo vertellen de stand van de tenen ook weer zaken over je houding, gedrag en karakter. Zo blijft is er niets meer te verbergen voor de voetreflexoloog 😉

Voetreflexologie geeft je de verantwoordelijkheid over onze gezondheid weer terug

Reflexologie heeft een sterke ontgiftende werking door het stimuleren van de circulatie van lichaamsvloeistoffen waarbij metabole afvalstoffen en gifstoffen vrijkomen. Het kan daardoor  ondersteunend werken bij herstel na chemotherapie, versterkt het immuunsysteem tijdens bacteriële infecties zoals de ziekte van Lyme of co-infecties, herstelt het endocriene systeem en stabiliseert hormonale disbalans. Het helpt blokkades en verstoringen los te maken in het zenuwstelsel die leiden tot hoofdpijn, stress-gerelateerde, emotionele klachten en depressie. Tenslotte is reflexologie uitermate geschikt voor iedereen die meer bewustzijn wil creëren over zijn of haar algemene welzijn en waarde hecht aan zijn of haar gezondheid.

Ondanks de krachtige en holistische impact op het menselijke lichaam wordt reflexologie in onze samenleving nog steeds ondergewaardeerd. De eerste reden hiervoor is waarschijnlijk de enorme eenvoud van de techniek; het maakt geen gebruik van high-tech medische apparaten of van farmaceutica; maar geeft je de verantwoordelijkheid over je gezondheid terug. De tweede reden is de mogelijke pijn die zich openbaart tijdens de behandeling van gebieden waar de natuurlijke flow van energie is gestagneerd. Toch is het is deze pijn die een brug slaat tussen ziekte en gezondheid. De bereidheid om met deze pijn te werken, ondersteund door ademhalingstechnieken, draagt bij aan een effectieve uitwerking van reflexologie-therapie.

Contra-indicaties: 

– ziekten die een operatie vereisen 

– lopende chemotherapie

– zwangerschap (alleen aangeraden in de perinatale periode)

– mechanische wonden aan voeten of handpalmen

Lichamelijke condities tijdens de behandeling: 

– geen alcohol in het lichaam

– vrij van energie stimulerende middelen (koffie, energy drinks)

– zonder het gebruik van pijnstillers

– 4 uur na een volledige maaltijd, 2 uur na een lichte maaltijd (eventueel met lege maag)

– goed gehydrateerd (je zult worden gevraagd om een kopje water of thee te drinken vlak voor de behandeling)

Misschien vind je dit leuk om te lezen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *