Al bijna weer een jaar waart COVID-19 rond over de wereld. De impact merken we.Voor ieder van ons hebben de gevolgen van het virus een andere betekenis. Hier zal ik dan ook niet schrijven over de gebieden waar ik niet veel of niets van af weet.
Ik weet wel iets over het menselijk lichaam en de werking van het immuunsysteem. Daar wil ik het hier graag met je over hebben.
Over het algemeen zijn wij mensen gezegend met een wonderbaarlijk en sterk immuunsysteem. Ik sta er geregeld van versteld hoe ongelooflijk ons lichaam zich door het leven heen beweegt. Vooral in de praktijk van Movement Matters zie ( en nu zag ) ik vaak de kracht van het lichaam en het zelfherstellend vermogen.
SARS-Cov2 virus is een virus waar we grotendeels (nog) geen immuniteit voor hebben ontwikkeld. En dan is het nu winter. Het feestseizoen voor virussen. Ultiem belangrijk om je weerstand op peil te houden.
Hoe versterk je de natuurlijke antivirale weerstand ?
Een open deur : je leefstijl is enorm belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Welke leefstijl factor is nu het meest belangrijk ? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het meeste terug te lezen is dat voeding één van de belangrijkste factor is.
1. Gezonde voeding ?
Je bent vast wel bekend met wat nu wel en niet gezonde voeding is. Eigenlijk met alles in het leven, kun je je afvragen als je iets eet :
- Voed dit mij echt ?
- Zitten hier bouwstoffen in ?
- Kan mijn lichaam hier iets mee, of is het drukker met het verwerken van toxines en rotzooi , dan met het opnemen van de bruikbare stoffen ?
Een goede vriendin van me is al jarenlang actief op het gebied van gezonde voeding. Emmy is voedingspsycholoog en ze heeft hele bruikbare adviezen voor een gezonde leefstijl op het gebied van voeding. Ze laat je nadenken over je eetgedrag en waarom je bepaalde keuzes qua voeding maakt. Zo is je vast al bekend wat het eten van onbewerkte voeding en weinig suiker kan doen voor je weerstand.
Vaak een openbaring als je door het letten op je voeding minder verkouden bent, althans dat vond ik. Wist je trouwens dat je ongelooflijke kunstwerk vegan cheesecake taartjes kunt bestellen bij de vegabond ? Wel met wat suiker, maar echt een stuk minder shit dan in ander gebak.
2. Voldoende slaap voor een goede weerstand
Een jaar geleden nog een gespannen onderwerp voor mij : SLAPEN. We hadden een jarenlange slaapschuld opgebouwd door één van onze nachtbrakers thuis. Ik deed alles voor een paar uur onafgebroken slapen. En diep slapen leek mijn lichaam niet meer te begrijpen. Nu lijkt dit langzaam weer terug te komen.
Ik begrijp dan ook als geen ander dat lekker slapen er soms niet inzit. Soms heb je gewoon een kind om je heen wat niet wilt slapen. En soms is het überhaupt een uitdaging door stress. Slapen. Toch wil ik je graag een optimistisch wetenswaardigheid met je delen.
Laatst las ik een artikel over het uren slaap wat je als volwassen nodig zou dienen te hebben. En nu blijkt het dat we van oudsher voor de komst van de gloeilamp en de 8-urige werkdag een heel ander slaappatroon hadden dan nu over het algemeen. In blokken slapen was lange tijd veel natuurlijk dan een lange ruk van 7 of 8 uur.
Bifasisch slapen ?
Van oudsher sliepen we snachts in twee blokken. Op tijd naar bed, en dan werden we het holst van de nacht wakker. Ook handig om wilde dieren in de gaten te houden ;). In die wakkere periode waren mensen vrij actief : ze gingen op bezoek bij elkaar, musiceerden en bedreven de liefde. Daarna sliepen ze weer verder.
Die zogenaamde bifasische slaap zou volgens experts hét patroon zijn dat de natuur voor ons in gedachten had. Vaak werd er ‘smiddags ook nog een dutje gedaan. Dit schijnt heel erg goed voor je weerstand te zijn. Veel hersenwetenschappers zien dit terug in landen waar vaak nog wel een siesta wordt gedaan.
Dus je hoeft je niet gek te voelen als je in het holst wakker ligt. Dat dutje overdag schijnt overigens super vitalisernd te zijn. Een dutje van niet langer dan 20 minuten. Vaak zijn die uren in de nacht ook magisch, wellicht kun je daar wat moois in schrijven 🙂
tip : een klant tipte me over het weldadige slapen onder een verzwaringsdeken. Zo voel je veilig en geborgen in de nacht.
3. Blijf in beweging
Beweging. Ook weer zoiets. Soms roept alles in je dat het goed voor je zou zijn om wat meer te bewegen, maar kom je toch niet van de bank.
Mijn broer daagde ons gezin uit om mee te doen met het maken van ommetjes.
Ken je die app van de hersenstichting al ?
De app van de hersenstichting “Ommetje” geeft je punten bij het maken van een dagelijks ommetje van twintig minuten. Heb je voor 9.00 ochtends al een ommetje gemaakt ? Dan verdien je bonuspunten. Het is heel verslavend moet ik zeggen.
Mijn broer is erg competitief, en mede daarom trek ik de kinderen ook steeds naar buiten voor een rondje.
Dat beweging bijdraagt aan een goede weerstand is alom bekend. Het hoeft niet keihard zweten met een personal trainer te zijn. Het kan ook een blokje om zijn van twintig minuten, of een rondje fietsen van een uur.
Verder hoef je het ook niet heel ingewikkeld te maken om in beweging te blijven. Je zult merken dat bij diverse huishoudelijke taken of huisklussen je in beweging kunt komen.
Of je doet net als onze voormalige buurman mee met de challenge : in één maand de spagaat. Hilarisch. Een maand is natuurlijk wel erg kort, maar wie weet kun je een andere uitdaging voor jezelf bedenken.
Elke dag een paar yogahoudingen doen doet ook al wonderen. Rumah Yoga heeft hele fijn online yogalessen.
4. Voorkom stress en angst
Je wist natuurlijk al dat langdurige stress of angst een aanslag doet op je afweersysteem. Stress verhoogt het cortisol. Te hoog cortisol zorgt voor een verminderde weerstand. Zorg dus voor voldoende ontspanning.
En dat is lastig. Soms ben je aan het thuiswerken en thuisscholen op hetzelfde moment. Je maakt je zorgen over de toekomst van jou en je dierbaren, of je voelt je eenzaam. Ik hoor vooral dat moeders maar weinig tijd overhouden op een dag om even op adem te komen. Dat is wel belangrijk.
Kijk of je in elk geval een uur per dag even iets kunt doen voor om rustig te worden. Even naar buiten, een rondje lopen in de natuur. Misschien lukt het om een boek te lezen of naar fijne muziek of podcast ? Heb je minder dan een uur. Dan een paar keer diep ademhalen en bedenken waar je vandaag dankbaar voor kunt zijn…..
Ik ben in elk geval dankbaar voor alle lieve steun en woorden van de trouwe bezoekers van Movement Matters.
Dankjewel !
We hopen dat we in het voorjaar weer open mogen en jullie met warme handen mogen aanraken. Tot die tijd wens ik jullie veel gezondheid voor lichaam en geest !
liefs ,
0 reacties